Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne/Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković izjavio je za Fenu da je teško predvidjeti kretanje cijena goriva na bh. tržištu u narednom periodu. 

Podsjetio je da je s izbijanjem pandemije došlo do drastičnog pada cijena zbog čega su mnogi i prestali s prozvodnjom, ali da se ona vremenom oporavila i sada iznosi oko 70 dolara za barel.

– Treba imati u vidu i da BiH uvozi 100 posto naftnih derivata iz četiri ili pet izvora, da ima manje od 10 veletrgovaca, kao i da je prijedlog za ograničenje marži još u parlamentarnoj proceduri – rekao je Bošković.

Naglasio je da su cijene goriva u BiH trenutno najniže u regiji, te da više od pola strukture cijene čine akcize i različita davanja.   

– Svaka kompanija vodi svoju politiku cijena, ali u većini slučajeva ljeti zbog veće potrošnje cijene goriva rastu, iako se znalo desiti i da padaju – naveo je Bošković.  

Precizirao je da je nafta burzovna roba na koju utječu globalna događanja i poremećaji na tržištu.    

Bošković je dodao da je mnogim distributerima tijekom pandemije bilo ugroženo poslovanje, zbog čega su neki razmišljali i o uvođenju samoposluge na pumpama što bi dovelo do otpuštanja radnika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!