Šlajer ili gipsofila je cvijeće koje, pored ruža, a posebno u kombinaciji s njima, ima graciozan izgled i jedna je od najšarmantnijih biljaka. Ne samo što ovaj cvijet ukrašava svaki buket na svoj poseban način, već uljepšava i svaki vrt. U pitanju je brzorastući cvijet i cvjeta sve do kasnih jesenjih dana.

Najčešći naziv po kojem je ova biljka prepoznata je i svadbeni veo ili cvijet magle, zbog nježnosti i tonova boja njegovih cvjetova.

Ima sivkasto-zelene listove u obliku glave koplja i mnogo sićušnih cvjetova, grupiranih u razgranate glavice.

Veoma je popularna i kao rezano cvijeće za cvjetne aranžmane. Cvjeta sve do hladnih jesenjih dana. Raste u visinu do 60 cm i širinu do 30 cm.

Najbolje se razmnožava sjemenim putem tijekom proljeća.

Najbolji period za sjetvu direktno u baštu je druga polovina travnja. Ukoliko želite gipsofilu da sadite tijekom hladnog vremena, optimalna temperatura za pravilnu vegetaciju u zatvorenim prostorijama je oko 20 stupnjeva. Za nicanje mladih biljaka je potrebna velika količina svjetlosti i konstantna vlažnost u supstratu prve tri nedjelje.

Gipsofila najviše voli sunčana mjesta, zbog čega je idealni ukras u kamenim baštama. Najbolje uspijeva u suhom zemljištu s dobrom drenažom. Preporučuje se jednomjesečno đubrenje.

Tijekom ljetnih suša bi je trebalo češće zalijevati jer se tada nalazi u punom cvijetu. Nakon precvjetavanja je potrebno odrezati osušene dijelove biljke, kako bi se potakla na ponovno cvjetanje.

*Gipsofila i vjenčanja
Gipsofila se koristi za stvaranje lijepe i prozračne cvjetne kompozicije posvećene svadbama. Cvjetovi su u stvari osjetljiva sferna tijela koja zajedno tvore lagani oblak poput mladenkinog vela.

Posebno se ovi prekrasni bijeli ili blijedoružičasti cvjetovi koriste za bukete mladenki, na svadbenim stolovima i za ukrašavanje enterijera.

Zanimljivosti o gipsofili
Na jeziku cvijeća, Gypsophila paniculata simbolira nježnost i milost.

Englesko ime ovog cvijeta je dječji dah, koji podsjeća na pokret nježnih cvjetova u dahu vjetra.

Etimološko značenje gipsofile je ljubitelj gipsa.

Botanički naziv mogao bi proizaći iz vrste tla koja je najprikladnija za njegovu obradu: vapnenasto tlo.

Sušenje gipsofile
Možete sušiti samo šlajer koji visoko raste. Kada biljka dostigne visinu od 30,5-46 cm možete je sakupiti i osušiti. Potrebno je da odaberete one cvjetne grane koje imaju samo polovinu razvijenih cvjetova, dok su drugi još pupoljci. Stabljike s braon cvjetovima ili oštećenim cvjetovima se ne sijeku.

Ponovo zasijecite stabljike pod toplom tekućom vodom. Svežite pet do sedam stabljika sa užetom ili gumicom. Objesite ih naopako u tamnoj, toploj i dobro provjetrenoj prostoriji. Provjerite cvijeće za pet dana. Ako su cvjetovi na dodir poput papira, sušenje je završeno. Ipak, ako i poslije pet dana nemaju taj suhi, papirni izgled, pustite ih još malo da se suše.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!