Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske na čelu s ministrom Tomom Medvedom te s hrvatskim braniteljima idu dalje s jednim od svojih najvećih projekata.

Naime, prije nekoliko godina pokrenuo se projekt stvoren u uredu ministra Medveda, suradnja Podravke sa braniteljskim zadrugama. Nakon što se taj model pokazao izuzetno uspješnim, isti je preslikan na područje Hercegovine s braniteljima HVO-a gdje je hrvatski prehrambeni gigant uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i ostalih respektabilnih sudionika, dr. Dragana Čovića te hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ostvario konačnu suradnju sa braniteljima, braniteljskim zadrugama i udrugama te s domaćom tvrtkom Marinada doo Mostar.

Nakon velikog uspjeha u Hercegovini, kako ekskluzivno saznajemo, sličan se projekt realizira na području Kupresa gdje tisuće hektara plodne zemlje stoji neiskorišteno. Ali to više neće biti tako.

Izvori bliski portalu Pogled.ba ističu kako se može reći da branitelji ponovno preuzimaju Kupres, pokrećući značajan projekt koji će imati veliki uticaj na ovu lokalnu zajednicu. Očito je da branitelji žele iskoristiti svaki neobrađeni i zapušteni komad zemlje za koji su se borili. Više je nego vidljivo da imaju potporu domaće vlasti, ali i potporu iz Zagreba, točnije minista Tomislava Medveda i premijera Andreja Plenkovića.

-Kreće se u veliki gospodarski zamah koji će značiti veliku prekretnicu ne samo za cijelu regiju Hercegovine i Hercegbosanske županije – potvrđuje nam naš izvor.

Podsjećamo, ministar Medved je još prošle godine zajedno sa čelnicima Podravke analizirao rezultate angažmana branitelja u procesu poljoprivredne proizvodnje koju Podravka potiče i traži, te je zaključeno kako ima mnogo pozitivnih primjera i na njima treba tražiti mogućnosti proširenja suradnje.

Proširenje suradnje je značilo i širenje projekta na Hercegovinu gdje su se probni nasada pokazali uspješnijima od onih u Hrvatskoj. To je bio jasan znak za novo širenje suradnje Podravke i braniteljske populacije u Hercegovini, a nova inicijativa na području Kupresa je znak kako se želi produbiti suradnja i osigurati otkup što većih količina voća i povrća koje proizvode braniteljske zadruge te tvrtke povezane s njima.

Službeni Zagreb i ministar Medved ovaj projekt jako podržavaju i za očekivati je kako će tako biti i u budućnosti, ističu naši sugovornici te očekuju da hrvatski ministar  uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu i tako javno da potporu ovim naporima.

Nakon što su obranili svoj narod od agresora, branitelji HVO danas ga brane od propadanja, te su se uz pomoć političkog Zagreba i Mostara angažirali na tisućama hektara površina i na jedan drugi način ponovo brane i čuvaju ovu zemlju, otvaraju nova radna mjesta i stvaraju mogućnost da mladi, za koje su se borili, ipak imaju razlog više za ostanak na ovim prostorima. 

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!