Osječko Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u posljednih nekoliko godina uvelo je niz novih studija. Od jeseni će studenti na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti moći studirati diplomski studij digitalne poljoprivrede. Jedini je to studij takve vrste u ovom dijelu Europe.

Kruna je to projekta koje Fakultet agrobiotehničkih znanosti provodi uz pomoć novca iz europskih fondova i Ministarstva znanosti, a u suradnji s osječkim FERIT-om. Novi studijski program bit će na engleskom jeziku s ambicijom internacionalizacije.

Zanimljivo je da je prva godina diplomskog studija potpuno besplatna, dok će školarina za drugu godinu iznositi između 20 i 30 tisuća kuna zbog predavača iz inozemstva.

– Očekujemo i nadamo se da će biti stranaca, ali jednako tako očekujemo naše studente baš zbog toga što je prva godina besplatna. Postoji interes županija, gradova i trgovačkih društava u području poljoprivredne proizvodnje da to financiraju, tako da bi praktički došli besplatno do diplome, kaže prodekan za nastavu FAZOS-a Zdenko Lončarić.

Najesen upis prvih 30 studenata

– U današnje vrijeme kada je konkurencija na tržištu rada jača nego ikada prije, pogotovo u ovom području ppoljoprivrede u kojemu smo mi mladi, nužno je da mlade osobe izađu iz svojih komfort zona i prate najnovije trendove, posebno u području tehnologije, smatra studentica Tea Janoš.

– Cilj je, kaže polaznik doktorskog studija Franjo Nemet – zainteresirati mlade studente da upišu novi smjer kako bi poljoprivreda napredovala, kako bi pratila globalne trendove računalne tehnologije.

Digitalni poljoprivrednici i pametna poljoprivreda također su budućnost jer je primjena tehnologije sve važnija. Jedini je to studijski program te vrste u Hrvatskoj, slični postoje tek u Francuskoj i Portugalu, pa se nadaju i velikom zanimanju stranih studenata.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!