Tko će na čelno mjesto Vrhovnog suda? Sljedeći tjedan istječe rok za treći javni poziv kandidatima Državnom sudbenom vijeću. Iako se službeno još nitko nije prijavio, neslužbeno se špekulira o tri imena. Pitanje je samo odgovara li netko od njih i tko – predsjedniku koji, kako kaže, ima svog kandidata.

Tri suca. Tri različita suda. Hoće li netko biti izabran? Ovisi prvo o njemu.

“Ja mogu shvatiti potrebu nekih ljudi da stalno budu u medijima, da se stalno o njima piše, da budu stalno na nekim velikim funkcijama, međutim imam prijedlog za njih – neka se zaista počnu baviti politikom”, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Sva tri – za sad – spominjana kandidata javnosti su itekako poznata, piše RTL.

Marin Mrčela sadašnji je vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda. Cijeli život karijera mu se vrti oko sudova. Od općinskog i županijskog do Vrhovnog. Nedavno se natjecao i za suca Europskog suda za ljudska prava, no od 207 – dobio je samo 5 glasova.

Još do prije nekoliko dana tvrdio je kako se za čelno mjesto Vrhovnog suda neće prijaviti, no očito se predomislio.

U javnim nastupima pravosuđe je uvijek branio:

“Situacija nije tako kao što se često govori – katastrofalna, skandalozna, sramotna i sumračna”, izjavio je 21. studenog 2019. godine sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Protukandidat mu je kolega s VKS-a.

Ivan Turudić sudac je Visokog kaznenog suda. Krajem 90-ih bio je pomoćnik ministra pravosuđa. Dva puta bio je na čelu Županijskog suda u Zagrebu. Presudio je Ivi Sanaderu, Damiru Polančecu, Hrvoju Petraču, Nevenu Jurici, Mladenu Šlogaru i ostalim zvučnim imenima.

Treće ime je među dužnicima u francima najpopularnije. Radovan Dobronić sudac je koji je donio povijesnu presudu za ‘švicarac’, čime je stekao tisuće poklonika koji su digli kredite u švicarskim francima. U javnosti ne istupa često. Jedno vrijeme radio je u Zagrebačkoj banci, a slovi za suca koji procese brzo privodi kraju.

Resorni ministar nada se da će se novi predsjednik izabrati. “Sada ne bih ocjenjivao pojedine kandidate, pričekao bih sljedeći tjedan i odluku Državnog sudbenog vijeća koji će utvrditi kandidature i proslijediti to dalje u proceduru”, kazao je ministar Ivan Malenica.

A tko je kandidat predsjednika Zorana Milanovića, kaže, otkrit će na vrijeme. Osvrnuo se i na njegovu prošlu kandidatkinju Zlatu Đurđević:

“I da je svjetski prvak u Ultimate Fightu ili u grčko-rimskom stilu, boljelo bi. Njoj još jednom hvala, svaka joj čast. A osoba koju ja predložim neće biti ništa lošija”, kazao je Milanović.

Javni poziv na natječaj za predsjednika Vrhovnog suda traje do 6. kolovoza, javlja RTL.

Izvor: narod.hr/rtl.hr

error: Content is protected !!