Za sad nećemo uvoditi obavezno cijepljenje za pojedine sektore pa tako ni za zdravstvo ali ćemo kao i većina EU zemlja vjerojatno prvo krenuti s ‘pametnom uporabom covid potvrda’. To znači da bi zaposlenici covid potvrdama trebali dokazivali svoj korona status a onima koji se ne žele cijepiti neko bi se vrijeme plaćalo testiranje iz zdravstvenog proračuna”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje hoće li se uvoditi obvezno cijepljenje u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo.

Dodatni troškovi

Naime, valja podsjetiti da u ovom trenutku u zdravstvu nije cijepljeno 35 posto djelatnika, poglavito medicinskih sestara i tehničara, što znači da je sustav loše zaštićen od covida i to ‘iznutra’ a ne od pacijenata. Naime, da bi pacijent ušao u bolnicu mora proći trijažu kroz koju se dokazuje njegov korona status. Istodobno, to ne vrijedi za zaposlenike pa njih 35 posto svaki dana može unositi virus u zdravstvenu ustanovu. Ne bi li to izbjegli, Talijani su već u travnju uveli obvezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika, kao i Britanci, Grci, Rusi, većim dijelom Amerikanci, a odnedavno i Francuzi. Sve više zemalja, u kojima je cijepljen veći broj zdravstvenih djelatnik nego li u Hrvatskoj, uvodi ili razmatra obvezno cijepljenje. Za ministra Beroša to ‘još nije opcija, ali ako se okolnosti promijene ostaje otvorena i ta mogućnost’. Do tad bi ministar uveo ‘pametnu uporabu covid potvrda’ uz obavezno testiranje djelatnika koji se ne žele cijepiti svaki drugi dan a koje bi trebali plaćati hrvatski osiguranici.

Hrvatska ima 50,1 zaraženih na 100.000 građana i 3,1 posto među testiranima u zadnjih 14 dana i po tome je na 10. mjestu EU ljestvice. No, u priobalnoj regiji je zabilježeno 96,5 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Dominira delta soj

“Za sad nema opasnosti da jadranski dio Hrvatske završi u crvenom još neko vrijeme, ali moramo sve učiniti da izbjegnemo taj scenarij,” rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak, prenosi Jutarnji list. Dodao je da nužno jer i u Hrvatskoj prevladava delta soj virusa.

“Poslali smo 188 uzoraka na sekvenciranje u europski laboratorij, a do sad je obrađeno 152. Od toga je 20 ili 13 posto bilo alfa soja, a 128 ili 84 posto delte”, objasnio je Capak.

Upravo delta soj razlog je što se u cijelom svijetu sve više govori o obveznome cijepljenju zaposlenik u tvrtkama. Primjerice, Google, Facebook i Netflix u SAD-u upravo su objavili svoje planove za cijepljenje svih zaposlenika a zdravstvene su ustanove ostavile idućih mjesec ili dva djelatnicima da se cijepe.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

error: Content is protected !!