Turističkoj ponudi i brendiranju otoka Krka kao zelene destinacije svakako pridonosi i ulaganje u energetiku i održivi razvoj – primjerice u punionice za električne automobile i bicikle. Otok Krk tako ima jednu od najvećih mreža električnih punionica u Hrvatskoj, no odnedavno punjenje vozila na njima ipak više nije besplatno. 

Za otočane i turiste punjenje električnih vozila na Krku već nekoliko godina nije nikakav problem. Punionicama je pokriven cijeli otok, nalaze se na svakih 20-tak kilometara.

– U prošloj godini smo imali više od 5100 punjenja, potrošeno je više od 50 000 kwh energije što je podatak koji pokazuje da interes postoji i da u tom smjeru moramo graditi i dalje – kaže Ivan Jurešić, pomoćnik direktora, Ponikve Krk.

Prve su postavljene još 2016. No punionica će biti još. Ipak, razvoj mreže košta, tako da punjenje vozila na otočnim punionicama više nije besplatno.

– Dvije i pol kune naplaćuju, a doma u najgorem slučaju punimo za kunu ili noću za 50 lipa, malo čudna cijena – naglašava Božidar Kranjec.

Ali, kažu u komunalnom društvu, osim pokrivanja troškova, naplatom punjenja omogućit će se i bolja iskorištenost ovih zelenih površina koje često posluže i kao parkirna mjesta.

Osim vozila, otok polako zaposjedaju i električni bicikli.

– Raspolažemo s 80 bicikala, a domet je 30-40 km s jednim punjenjem sve, naravno, ovisno o konfiguraciji terena – objašnjava Ivan Brala, Ponikve Krk.

Ulaganja u punioce samo su dio šire priče. Još prije 10 godina donesena je strategija s ciljem da otok postane prvi “pametni otok” u Hrvatskoj, a emisija štetnih plinova do 2030. smanji na najnižu razinu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!