Pulsni oksimetar, medicinski uređaj koji mjeri zasićenost krvi kisikom i pomaže da se utvrde rani znakovi pada razine kisika kod pacijenata koji boluju od covida-19 manje je pouzdana na tamnoj koži, upozorili su znanstvenici.

Britanska služba za javno zdravstvo (NHS) ažurirala je smjernice za korištenje pulsnog oksimetra, naglašavajući da on može dati pogrešna očitanja kod bolesnika koji imaju tamniju boju kože.

U priopćenju, NHS pojašnjava da je do izmjene smjernica došlo nakon studije provedene u travnju o rasi i zdravlju koja je pokazala da pulsni oksimetri često pokazuju višu “razinu kisika u krvi kod osoba koje imaju tamniju boju kože”, što dovodi do “zavaravajućih očitanja”.

Pulsni oksimetar, koji se, osim u bolnicama, u vrijeme pandemije koronavirusa često koristi i kod kuće kako bi se odmah znalo dolazi li do pogoršanja stanja pacijenta oboljelog od covida-19, funkcionira tako da šalje zrake svjetlosti kroz stezaljku na prstu kako bi se izmjerila količina kisika u krvi, objašnjava NHS.

Kožna pigmentacija odnosno tamnija boja kože može utjecati na to koliko se svjetla apsorbira, naglašava NHS.

U ljudi koji boluju od covida-19 razina kisika u krvi može pasti na opasno niske razine a da oni to ne primijete, što se naziva “tihom hipoksijom”.

Pogrešne brojke na oksimetru mogu potom usporiti hospitalizaciju ili uzimanje dodatnog kisika, i to upravo kod osoba koje su ionako disproporcionalno pogođene pandemijom koronavirusa u Velikoj Britaniji.

– Moramo voditi računa o mogućim ograničenjima pojedine zdravstvene opreme, napose zbog onih koji su izloženiji riziku od bolesti, rekao je Habib Naqvi, ravnatelj Opservatorija za rasu i za zdravlje”, “što obuhvaća različite crne i azijske zajednice koje se koriste mjeračem kisika u krvi kod kuće”.

Nove smjernice NHS-a objavljene na njegovoj mrežnoj stranici upozoravaju na moguće pogrješke u radu oksimetra, ali potiču “pacijente tamnije kože koji su dobili pulsni oksimetar da se nastave koristiti njime”.

NHS ubuduće preporuča da se više pozornosti posveti razlikama u očitanjima nego dobivenim brojevima, što omogućuje da se “uvijek vidi pada li razina kisika, iako mjerač nije potpuno točan”.

Ova pogreška u radu posebno zabrinjava zbog toga što su crna i žuta rasa te druge etničke manjine koje žive u Velikoj Britaniji, a u velikom broju su zastupljeni u zanimanjima izloženim zarazi (prijevoz i zdravstvo), više izloženi riziku od smrti od koronavirusa nego prosječna populacija, pokazalo je više istraživanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!