Najbolji hrvatski strijelac Petar Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI Miran Maričić osvojio šesto mjesto, a naslov olimpijskog pobjednika s novim svjetskim rekordom u finalu (466,0 krugova) pripao je Kinezu Changhongu Zhangu.

Nakon prve serije klečeći Maričić je bio na diobi petog mjesta, a Gorša na sedmoj poziciji. Poslije druge serije Gorša je ostao sedmi (100,7), a Maričić je pao na osmo (100,5). U tim su se pozicijama zadržali na kraju klečećeg stava – Gorša sa 151,1 krugova, a Maričić sa 150,2.

Vodeći je bio 21-godišnji Kinez Changhong Zhang sa 155,6, a samo jednu desetinku lošiji bio je Bjelorus Juri Ščerbacevič. Na trećem mjestu je bio Ukrajinac Serhij Kuliš (154,7).

Gorša i Maričić su ostali na začelju redoslijeda i nakon prve serije od pet metaka u ležećem položaju. Nakon druge serije u ležećem stavu Goršin i Maričićev zaostatak za ostalim finalistima je povećan pa je bilo sve izglednije da će hrvatski dvojac osvojiti sedmo i osmo mjesto.

Na kraju gađanja u ležećem stavu Gorša je imao 306,4 kruga i za šesto plasiranim Srbinom Milenkom Sebićem je zaostajao za 2,5 kruga. Maričić je s 303,5 krugova bio na posljednjem mjestu uoči gađanja u stojećem stavu.

Kinez Zhang je i nakon druge faze finala bio na vrhu s 312,6 krugova. Na drugo mjesto se probio Rus Sergej Kamenskij (311,8), a treći je bio Bjelorus Ščerbacevič (311,5).

Hrvatski dvojac je nakon prve serije u stojećem stavu i dalje bio na začelju, a zaostatak za petim i šestim mjestom koja su vodili u eliminacije.

U drugoj stojećoj seriji došlo je do velikog preokreta. Bjelorsu Ščerbacevič i Ukrajinac Kuliš su potonuli na posljednje dvije pozicije, što je uvelo Goršu i Maričića u eliminacijski dio.

Maričić je prvi završio eliminacije i s konačnim rezultatom u finalu 416,2 zauzeo šesto mjesto.

U sljedećem hicu Petar Gorša je morao nadoknaditi zaostatak od 0,5 za Norvežaninom Jon-Hermannom Heggom. Hegg je pogodio 10,1, a Gorša, nažalost 9,8 i tako s 427,2 kruga zauzeo peto mjesto, što je njegov najbolji olimpijski plasman.

Potom je otpao Hegg (438,0) i tako ostao bez medalje, a brončano odličje osvojio je Srbin Milenko Sebić (448,2).

Zadnji hitac je odlučivao o zlatu između Kineza Zhanga i Rusa Kamenskija. Mladi 21-godišnji Kinez je s 10,3 završio natjecanje s 466,0 krugova što je novi svjetski rekord za finale trostava. Kamenskij je s 464,2 osvojio srebro.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!