– Povijesni uspjeh ne samo za hrvatsku gimnastiku, nego povijesni uspjeh za hrvatski sport općenito, rekao je predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik u emisiji Nippon o srebrnoj medalji Tina Srbića na Olimpijskim igrama.

Svjetski prvak iz Montreala 2017. i srebrni sa SP-a u Stuttgartu dvije godine poslije te dvostruki osvajač srebra na europskim prvenstvima (2019., 2020.), u Tokiju je stigao i do svoje prve olimpijske medalje.

– Svi koji prate sport i razumiju što je sport znaju što je gimnastika – bazični sport, sport kojim se bavi više od 150 zemalja i u koji ulažu zemlje koje su najjače po BDP-u i kad imate jednog Hrvata, koji je na kraljevskoj disciplini – preči, zadnjoj disciplini po gimnastičkom višeboju, jednoj od najatraktivnijih disciplina došao na postolje, osvojio srebrnu medalju, to je zaista velika stvar i ponosni smo svi na Tina.  

Druga je to Hrvatska medalja u gimnastici nakon srebra Filipa Udea iz Pekinga 2008.

– Olimpijska medalja svim sportašima je san. Nemate puno prilika otići na olimpijske igre i onda još osvojiti medalju, iako ste na najvišoj razini sporta. Tin je svoju priliku dobio, ne da je dobio već zaslužio doći na olimpijske igre i odmah na svojim prvim olimpijskim igrama je osvojio srebro. Treba napomenuti da Tin na ove Olimpijske igre nije došao kao anonimni vježbač ili da je iznenađenje ova medalja. On je znao da je spreman i da ima vježbu s kojom može osvojiti medalju pa čak i onu najsjajniju

Gimnastika je iznimno mentalno zahtjevan sport.

– Uspjeh je tim i veći jer gimnastika je takav sport – imate samo jedan pokušaj, jedan pokušaj u kvalifikacijama, jedan pokušaj u finalu.  Tin je došao tamo, ušao u finale, odradio je kvalifikacije za koje je rekao da su mu bile najstresniji nastup u životu jer je jako htio nastupiti na Olimpijskim igrama, jako je htio biti u finalu. Nažalost, ove je godine to bilo bez publike. Vjerujem da ćemo ga vidjeti i u finalu Pariza, idućim Olimpijskim igrama. Uspio je izdržati taj pritisak koji dosta vježbača u finalu nije izdržalo, iako je tu bilo nekih iskusnih vježbača. Neki su već otpali u kvalifikacijama, neki u finalu. Ali to i je bit sporta, ne samo fizička priprema, ne samo talent i veliki rad već i ta mentalna snaga u trenutku kad treba pokazati najbolje.

Možnik je istaknuo i trenera Lucijana Krcea koji sa Srbićem radi od malih nogu i koji ga je i doveo do ovih rezultata, unatoč lošim uvjetima u početku njegove karijere kada je trenirao u neadekvatnim prostorija Gimnastičkog društva Hrvatski sokol.

– Uvjeti nisu bili dobri, ali naši su sportaši navikli da iz loših uvjeta postižu vrhunske rezultat. Grad Zagreb je ustupio u Lučkom jednu dvoranu od 2019. godine. Imamo tamo veliki gimnastički centar, uz Nedelišće i Osijek. Tako su u zadnjih 15-ak godina izgrađena tri ozbiljna gimnastička centra i sad su to puno bolji i puno sigurniji uvjeti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!