Visokozarazni delta-soj nezaustavljivo se širi svijetom. Glavni grad Australije već je šesti dan u strogoj karanteni, a Tokio – domaćin Olimpijskih igara, bilježi rekordan broj novozaraženih. Unatoč širenju zaraze, u nekim se zemljama prosvjeduje protiv koronamjera. U Berlinu je nakon sukoba s policijom privedeno petstotinjak osoba.

Više tisuća ljudi okupilo se u Berlinu unatoč tomu što su lokalne vlasti zabranile nekoliko različitih prosvjeda organiziranih za ovaj vikend. Raspoređeno je oko 2000 policajaca diljem grada i dogodilo se više sukoba s prosvjednicima. Kao mjeru borbe protiv epidemije njemačke vlasti planiraju od 1. rujna predložiti primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-a za starije i osjetljive osobe.

Kampanja cijepljenja trećom dozom već je počela u Mađarskoj. Mogu se prijaviti građani koji su drugu dozu dobili prije najmanje četiri mjeseca, a dodatno se cjepivo preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima.

– Cijepljenje trećom dozom provodi se u pet bolničkih centara. Prvoga dana registracije popunjeno je 70 posto dostupnih termina za iduća dva tjedna, kaže Botond Sara, vladin povjerenik za Budimpeštu.

Novi skok broja zaraženih u Japanu. Tokio, domaćin Olimpijskih igara prvi je put zabilježio više od 4000 tisuće zaraženih. Glavni je grad Japana među najteže pogođenim područjima u toj zemlji, u kojima je produljeno izvanredno stanje.

Već šesti tjedan karantena je na snazi u najvećem australskom gradu Sydneyu. Broj aktivnih slučajeva popeo se na gotovo 3 i pol tisuće zbog širenja delta-soja virusa. Uz policiju je angažirano i 300 vojnika, kako bi potaknuli građane da poštuju preventivne mjere.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!