Potresi i previranja na lijevom i desnom oporbenom spektru obilježili su dosadašnji tijek vrućeg političkog ljeta. Unutarstranačka prepucavanja i sukobi u SDP-u te Domovinskom pokretu izazvali su odlaske i isključenja – a sve bi se to, u konačnici, moglo odraziti i na zastupničku scenu u Saboru.

Kada se, nakon dugog ljetnog odmora, zastupnici vrate u saborske klupe – omjer političkih snaga mogao bi biti itekako drukčiji od onog uoči ljetne stanke. Jer potresi na oporbenoj sceni ostavili su trag na saborskim mandatima. Domovinski pokret saborsko je zasjedanje završio s 10 zastupnika, a sada ih ima 9. A SDP bi, ako iz Kluba isključi četvero zastupnika, s 32 mogao pasti na njih 28.

Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić prošlog su tjedna isključeni iz stranke, ali u Klubu zastupnika SDP-a – željeli bi ostati.

– Poslovnički, mi smo još članovi Kluba dok nas Klub ne razriješi ili dok mi samovoljno ne izađemo iz Kluba. U tom momentu onda idemo razmišljati što ćemo dalje kroz klub i koliko će taj klub sačinjavati saborskih zastupnika – kaže bivši SDP-ovac Vukas.

A to bi mogao biti novi klub u Saboru, za čije je osnivanje potrebno najmanje troje zastupnika. Značilo bi to i dodatno osipanje SDP-ovih snaga.

– Problem nije u isključivanju, problem nije u tome što Peđa Grbin djeluje kao vunbacitel, kako bi rekli kajkavski. Problem je u tome što nitko ne zna na osnovu čega se to radi. Nema organizacijsku stegu, dakle, ona se raspada kao stranka i dolazi na organizacijsku razinu Domovinskog pokreta koji nije ni bio stranka – objašnjava prof. dr. sc. Žarko Puhovski, politički analitičar.

Kakav god bio, Domovinski je pokret, nakon žestokih međustranačkih sukoba, napustila zastupnica Vesna Vučemilović.

– S 29. srpnjem 2021. nisam više članica Domovinskog pokreta. Krajem kolovoza, uoči početka zasjedanja Sabora, izvijestit ću javnost o daljnjim koracima. Ostajem u Hrvatskom saboru kao nezavisna zastupnica – priopćila je.

A to znači da je Domovinski pokret već sada na gubitku.

– Neće tu biti puknuća na dva dijela i slično jer, zapravo, ovaj dio zastupnika, koji bi potencijalno možda i otišao nezadovoljan, nema za kime otići. Dakle, Miroslav Škoro nije najavio nikakve drukčije svoje političke ambicije u odnosu na ono što je činio kao predsjednik Domovinskog pokreta – tumači Mate Mijić, politički analitičar.

Pitanje je i mogu li previranja na ljevici i desnici rezultirati dodatnim jačanjem vladajuće većine.

Po riječima prof. dr. sc. Žarka Puhovskog HDZ ima dobru prednost, čak i veću nego što je imao prije. Sad imaju 77 zastupnica i zastupnika i njima je, smatra, na neki način, simbolički važno da ne uzimaju prebjege koje bi mogli dobiti vjerojatno.

– Vrlo je moguće je da će poziva na suradnju biti. Dapače, ja vjerujem da ih je već bilo, ali neće to puno promijeniti sliku u našem Saboru zato što je vladajuća većina prilično čvrsta – dodaje njegov kolega Mijić i dodaje da HDZ u ovom trenutku nema ozbiljne konkurencije i to je ono što je njima u ovom sljedećem razdoblju najvažnije.

Saborski zastupnici prije gotovo 3 tjedna rastali su se, a kad se ponovno sastanu, omjer zastupnika u klubovima diktirat će i hoće li se vruće političko ljeto pretvoriti u još vruću političku jesen.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!