U Beogradu će danas biti održan sastanak rukovodstva Republike Srpske s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga je planiran i ručak s opozicijskim političarima iz ovog entiteta.

Najavljeno je da će sastanku prisustvovati predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i neki entitetski ministri.

Iskoristiti će priliku da razgovaraju i o posljednjim aktualnostima u Bosni i Hercegovini, a vezano za odluke prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka i sve ono što se događalo nakon što je on iskoristio bonske ovlasti.

Dodik je kazao da će rukovodstvo RS-a izvijestiti Aleksandra Vučića o svemu u BiH, ali i mogućnosti da se Republika Srpska približi inicijativi “Otvoreni Balkan”. S druge strane je Vučić pak poručio da će Srbija uvijek brinuti o Srbima u ovom entitetu.

Predsjednik Srbije je naglasio više puta da želi mir u regiji: “Izaći ćemo s konkretnim prijedlozima kako da s Bošnjacima vodimo dijalog, moramo pokušati izgraditi bratske odnose u budućnosti. Vrijeme je da pokušamo u narednih pet, deset ili 15 godina uspostaviti najprije prijateljske, a zatim bratske odnose”.

Osim dužnosnika RS-a, u Beograd bi trebali stići i opozicijski političari koji neće prisustvovati službenom sastanku, ali bi trebali biti na ručku koji je planiran nakon sastanka.

/HMS/

error: Content is protected !!