Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Vilim (Willy) Srećko Feller (1906. ‒ 1970.)
matematičar

Među Hrvatima je bilo i ima velik broj znanstvenika i matematičara svjetskog glasa, koji su već od mladih dana zavoljeli taj misteriozni svijet u koji mi obični smrtnici teško zalazimo.

Jedan od tih zaljubljenika u matematiku bio je Vilim „Willy“ Srećko Feller. Rođen je u Zagrebu 7. srpnja 1906. od roditelja multietničkog podrijetla: hrvatskog, židovskog i austrijskog.  On je bio vjernik i katolik, ponosan na svoju rodnu Hrvatsku i ostao je cijeli život u vezi sa svojom rodbinom i gradom u kojem je rođen.

Otac mu je bio kemičar, pa je i to pomoglo da se mladi Vilim zaljubi u matematiku. Ali nije dosta zaljubiti se i nešto željeti, nego treba na tom raditi i žrtvovati kako bi se postigli željeni uspjesi.

Vilim je završio osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Pohađao je zatim zagrebačko sveučilište i potom nastavio studije u Göttingenu, Njemačka, i ondje doktorirao 1926. godine. Bilo mu je samo 20 godina! Godine 1928. postaje docent na sveučilištu u Kielu. Ali zbog jačanja nacizma, napušta Njemačku i nastavlja predavati u Danskoj i Švedskoj, a 1933. dolazi u Ameriku. Predavao je na sveučilištima Brown i Cornell te 1950. postaje profesorom matematike na poznatom sveučilištu Princeton. Osim toga, bio je gost predavač na mnogobrojnim sveučilištima diljem svijeta.

Napisao je nekoliko knjiga, uključujući i sveučilišne udžbenike, te golem broj radova iz područja matematičkih znanosti. Među ostalim, bio je jedan od utemeljitelja mjesečnog časopisa Mathematical Reviews. Za svoj rad i veliki doprinos znanosti predsjednik Amerike nagradio je Fellera 1969. Nacionalnim odličjem za znanost, a samo godinu dana kasnije, naš Vilim Srećko je, nakon teže bolesti, umro u New Yorku 14. siječnja 1970.

Premda je gotovo cijeli život proveo izvan Hrvatske, Vilim je uvijek ostao ponosan na svoju rodnu grudu i, među ostalim, bio u vezi sa zagrebačkim sveučilištem koje mu je dalo čvrste temelje znanja i ljubav za znanost, a on joj posvetio cijeli život i dosegao svjetske vrhunce.

dr. Ante Čuvalo
Izvor: HKV.hr

error: Content is protected !!