Dok ne dođe do ukidanja odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju amandmana koji se odnose na genocid, predstavnici Republike Srpske neće sudjelovati u donošenju odluka, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je, kako prenose “Nezavisne novine” kazao da će dolaziti na sjednice Predsjedništva, da se o tome konsultirao s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, te da su se obojica suglasili da je to u skladu s odlukom Narodne skupštine RS, jer se na tim sjednicama neće donositi odluke.

Informirao je javnost da na održanoj sjednici nije došlo do donošenja odluka, te da će se Narodna skupština RS na kraju morati izjasniti o odlukama koje su bile na Predsjedništvu. Što se tiče odlaska na sigurnosni forum u Sloveniji, Dodik je rekao da o tome nije donesena odluka, te da će bilo čiji odlazak tamo biti privatna posjeta, a ne u ime BiH.

Ponovio je da u BiH ne postoji visoki predstavnik, i istakao da se Christian Schmidt samo tako predstavlja, a da nema legitimitet, jer, kako je objasnio, nije izabran u skladu s Aneksom X Dejtonskog sporazuma koji predviđa suglasnost strana uključujući i RS o tom imenovanju. Mišljenja je da bi RS, ako bi priznala ovakvo imenovanje, ukinula svoj status strane u Daytonskom sporazumu. Ustvrdio je da Bošnjaci očekuju da Schmidt donese odluke u njihovu korist, te da bi osobno volio da vidi da Schmidt donese neke mjere protiv njega, o čemu, kako je naglasio, sanjari Šefik Džaferović, bošnjački člaln Predsjedništva.

Izrazio je zadovoljstvo da je oporba ostala pri odluci o tome da se ne donose odluke na razini BiH. Naglasio je da bi vladajuća većina mogla donositi odluke i bez oporbe, ali da je dobro da se pokaže srpsko jedinstvo na ovom pitanju.

Naglasio je da pozdravlja angažiranje zemalja poput Turske, Srbije ili Hrvatske u posredovanju, i istaknuo da je najvažnije očuvanje mira.

Ponovio je svoje ocjene da je BiH ovakva neodrživa, te da je došlo do značajnih devastacija Daytonskog sporazuma, te da je u tome sudjelovala i međunarodna zajednica kroz stvaranje koncepta građanske i unitarne BiH.

Odgovarajući na pitanje kako komentira Vučićevu izjavu u kojoj se pozitivno izjašnjava o Schmidtu, Dodik je rekao da razumije poziciju Srbije u kontekstu mogućeg dolaska Angele Merkel, njemačke kancelarke u Srbiju, ali da mu je objasnio poziciju RS oko Schmidta i činjenice da u BiH on nema legitimitet da bude visoki predstavnik.

/HMS/

error: Content is protected !!