Po uzoru na poznati hodočasnički put Camino de Santiago, na otoku Krku prije dvije godine počelo se s obilježavanjem prve hrvatske Camino rute. Camino Krk obuhvatio je 150 kilometara pješačkih staza, što iz dana u dan privlači sve više hodočasnika.

Crkvica svetog Krševana pored mjesta Milohnići samo je jedna u nizu sakralnih znamenitosti na krčkoj Camino ruti. Početak kružne rute je u katedrali u gradu Krku, završava u crkvi Svetog Jakova u Korniću, a cijelim putem, uz kulturne znamenitosti, otkriva i prirodne ljepote otoka Krka.

– Idemo od točke do točke i udaramo ove žigove po kartama. Krenule smo iz Omišlja u 7 i 15 ujutro po markiranoj stazi koja vodi do ispod mosta okolo gore i tu smo se sad našli i sad idemo po sljedeći žig u Rudine,  objasnila je Ana iz Samobora.

Cilj je sakupiti 27 pečata. 150 kilometara duga ruta podijeljena je u sedam dionica i zamišljena kao sedmodnevno hodočašće.

– Da se svaki dan hoda oko 20-ak kilometara što bi trebalo biti za rekreativce, ljude koji se inače bave hodanjem, planinare, vrlo pristupačna ruta, smatra Ivana Kovačić, direktorica TZ Grada Krka .

U projekt, koji je pokrenut u suradnji s nadbratovštinom sv. Jakova, uključile su se sve otočne turističke zajednice, ali i oko 150 privatnih turističkih subjekata.

– Za Camino hodočasnike imamo poseban promotivni meni, mesni, riblji, aperitiv dobrodošlice, istaknula je Nadica Kosić, iz konobe u Milohnićima.

– Mi smo svim sudionicima hodočašća omogućili da s popustom mogu iznajmiti naše jedinice za prenoćiti i darujemo im pizzu naziva Camino. Bilo ih je iznenađujuće puno i smatramo da je to jako dobar potez za produžavanje turističke sezone, navela je Milena Dunato Dombaj, direktorica Kampa Glavotok.

Samo ovoga proljeća krčku Camino rutu prešlo je više od tisuću hodočasnika. Proljetni, kao i jesenski mjeseci idealni su za obilaženje otoka pa se velik broj hodočasnika očekuje i u posezoni.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!