Samoubojstva među japanskom djecom školskog uzrasta dostigla su rekordni nivo tijekom prošle školske godine, prema izvještaju ministarstva obrazovanja.

Japan je tijekom školske godine u 2020. godini zabilježio 415 samoubojstava među školarcima od 6 do 18 godina – najveći broj od 1974. godine, otkad se vodi  evidencija, prenosi CNN. 

Iza samoubistava stoji niz faktora, uključujući obiteljske probleme, loše školske rezultate, odnose s drugom djecom i bolest, izvijestio je japanski javni servis NHK.

Razlog za više od polovice samoubojstava prijavljenih prošle školske godine bio je nepoznat, priopćeno je iz NHK-a.

Ta brojka je bila 31 posto veća u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je samoubojstvo izvršilo 317 učenika.

– Porast broja samoubojstava je nešto što ukazuje na alarmantnu situaciju – rekao je za NHK Eguchi Arichika, šef odjela za djecu i studentska pitanja japanskog ministarstva obrazovanja.

Japansko ministarstvo obrazovanja provodi godišnje istraživanje škola na svim nivoima i prikuplja podatke o samoubojstvima, maltretiranju i samovoljnim odsustvima iz škole. 

Izvještaj objavljen u srijedu je također otkrio da je više od 190.000 učenika osnovnih i srednjih škola prošle školske godine bilo van nastave 30 dana ili više, naveo je NHK. To je rekordno visoka brojka i porast je za osam posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Rezultati pokazuju da je pandemija uzrokovala promjene u školskom i obiteljskom okruženju i imala utjecaj na ponašanje djece – rekao je Eguchi.

Dodao je da ministarstvo želi olakšati pristup načinima na koje ljudi mogu dobiti pomoć i osigurati da djeca koja ne mogu pohađati školu mogu nastaviti učiti.

Nije još uvijek jasno koliko su zatvaranje i izolacija tokom pandemije doprinijeli povećanju izostanaka iz škole. Osnovne i srednje škole bile su zatvorene u Japanu od ožujka do kraja svibnja 2020. godine. Japanska školska godina počinje u travnju i završava se u ožujku naredne godine.

Istraživanje je pokazalo da je oko 30.000 učenika bilo udaljeno od škole 30 ili više dana zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa, objavio je NHK.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!