Vrtoglavica, mučnina, tjeskoba, intenzivni bolovi u glavi, gubitak pamćenja i kognitivne teškoće najčešći su simptomi tzv. havanskog sindroma. Prvi se put pojavio 2016. na Kubi. Od tada do danas zabilježen je u mnogim zemaljama. Posljednji slučajevi bili su u Austriji i Srbiji. Nekima od oboljelih dijagnosticirane su ozljede mozga te pate od kroničnih migrena i drugih zdravstvenih problema. 

Za Amerikance je najveća špijunska enigma nakon hladnog rata počela koncem 2016. u Havani. Odnosi između Sjedinjenih Država i Kube bili su u uzlaznoj putanji. Prvi put nakon pola stoljeća neprijateljstva jedan je američki predsjednik stupio na tlo otočne države, bastiona socijalizma.

No, potkraj te iste godine u američkom veleposlanstvu smještenom uz šetnicu stare Havane događaju se neobični incidenti. Nekoliko agenata CIA-e nadređenima prijavljuje čudne senzacije, zvukove koje samo oni čuju, a koji kod njih izazivaju glavobolju, mučninu, vrtoglavicu. Dio žrtava zvuk uspoređuje s glasanjem cvrčka ili cikada. To je i objašnjenje kubanske strane o nizu neobičnih događaja.

U konačnici, ukupno 26 diplomata, agenata i (osoblja američkog) veleposlanstva u Havani prijavljuje incidente. Vlada u početku taji slučajeve, no znanstvena javnost ubrzo saznaje za enigmu i pokušava je razriješiti.

Misterij mikrovalova

– Moj zaključak je da postoji velika mogućnost da je riječ o snopovima mikrovalova koji nisu vidljivi ljudskom oku, ali se konvertiraju u mozgu u zvukove koje čuju ljudi prema kojima su upereni, smatra profesor emeritus James Lin sa sveučilišta u Chicagu.

Profesor Lin nije običan znatiželjnik koji pokušava razriješiti misterij „havanskog sindroma”. 70-ih je godina osobno sudjelovao u eksperimentu kojim je utvrdio da su mikrovalni snopovi odaslani prema njemu iz druge prostorije postali zvukovi u njegovoj glavi. No, on je kontrolirao slanje impulsa i tako izbjegao zdravstvene tegobe.

Iako se nije susreo sa žrtvama „havanskog sindroma”, za njega su mikrovalovi jedino znanstveno objašnjenje u ovom trenutku. I za Nacionalnu akademiju znanosti teorija o snopovima usmjerene energije poslane najvjerojatnije je objašnjenje fenomena.

Konačnog objašnjenja nema

Istrage vodi nekoliko državnih agencija, no konačnog objašnjenja nema. Kada je riječ o tome tko stoji iza napada, direktor CIA-e mogućeg krivca traži u starim neprijateljima Amerike, posebno Rusiji. Moskva sve sumnje odbacuje.

Pet godina nakon prvih slučajeva u Havani, incidente je prijavilo 200-tinjak američkih službenika, a raste broj država u kojima su se dogodili. Vlada izbjegava riječ „napad”, radije upotrebljava sintagmu „neobjašnjivi zdravstveni incidenti”. Dio žrtava, nezadovoljan odnosom vlasti prema njihovim problemima, angažira odvjetnike.

Udžbenički primjer masovne psihogene bolesti?

– Kod nekih žrtava liječnici su dijagnosticirali anomalije na mozgu i u unutarnjem uhu. Svejedno, dio znanstvenika skeptičan je prema „havanskom sindromu”. Među njima je i profesor Robert Bartholomew koji je koautor knjige o „havanskom sindromu”. Uvjeren je da je ono što se dogodilo na Kubi s američkim i kanadskim diplomatima – klasičan, standardan, udžbenički primjer masovne psihogene bolesti.

I najnovija istraga koju je proveo FBI-a također zaključuje da je riječ o masovnoj histeriji. U međuvremenu, State Department i Pentagon pozvali su svoje zaposlenike diljem svijeta da obrate pozornost na neobične zdravstvene incidente. U međuvremenu je na snagu stupio „Akt Havana” koji žrtvama jamči financijsku i medicinsku potporu.

Na Capitol Hillu raste uvjerenje da je riječ o riječ o obliku specijalnih napada na Ameriku. Bijela kuća temu više javno ne ignorira, komentira posljednje sumnjive slučajeve koji se povezuju s neobičnim sindromom, poput kašnjenja putovanja potpredsjednice Harris u Vijetnam.

Washington želi raspletanje misterija. O ozbiljnosti tih namjera govori i podatak da istragu CIA-e vodi agent koji je vodio i potjeru za Osamom bin Ladenom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!