Peti val covida-19 u Japanu je završio toliko nevjerojatno brzo da su i neki znanstvenici ostali potpuno zbunjeni – dio njih sad čak sugerira da je vrlo zarazna delta varijanta virusa u toj državi mutirala sve do točke izumiranja.

Sredinom kolovoza Japan je bio na vrhuncu epidemije i bilježio je više od 23.000 novih slučajeva zaraze na dan. Sada se ta brojka vrti oko 170, a smrtni slučajevi koji se tijekom studenoga pripisuju covidu uglavnom ostaju jednoznamenkasti, piše jutarnji.hr

Nijedna zemlja nema ovako značajan pad kao Japan

Iako mnogi slabljenje zaraze pripisuju visokoj stopi procijepljenosti, masovnom nošenju zaštitnih maski i drugim čimbenicima, neki istraživači napominju kako druge zemlje sa sličnim uvjetima i epidemiološkim mjerama ipak nemaju ovako značajan pad koji se dogodio u Japanu.

Ituro Inoue iz Nacionalnog instituta za genetiku vjeruje kako je delta soj u Japanu uspio iskorijeniti druge varijante virusa SARS-CoV-2 prije nego što je i on sam nestao. Upravo Inoue i njegovi kolege već neko vrijeme istražuju mutacije SARS-CoV-2 i kako na njih utječe protein nsp14, koji je ključan za reprodukciju virusa.

RNA virusi, a među njima je i onaj koji uzrokuje covid-19, imaju vrlo visoku stopu mutacija, što im omogućuje da se brzo prilagode promjenama u okolišu. Međutim, to također otvara vrata gomilanju loših mutacija koje na kraju mogu uzrokovati i potpuno izumiranje soja. No čini se kako protein nsp14 uspješno izbjegava tu pogrešku pa genom virusa ostaje “ispod praga katastrofe”.

Šokirani nalazima i nestanskom delata soja

– Bili smo zbilja šokirani kad smo vidjeli nalaze. Delta varijanta u Japanu bila je vrlo prenosiva i uspješno je izbjegavala druge sojeve. Ali kako su se mutacije gomilale, vjerujemo da je na kraju upravo delta postala ‘neispravna‘ i više nije mogla napraviti kopije sebe same – rekao je znanstvenik, koji je od lipnja do listopada prikupljao uzorke kako bi izradio ovu studiju.

Ova nova teorija mogla bi biti relevantna i za prethodni soj SARS-a, koji je identificiran 2003. godine, no nije izazvao pandemiju. Ipak, to je i danas teško potvrditi jer je epidemija završila relativno brzo i nije rezultirala masivnim prikupljanjem genetskih podataka potrebnih za testiranje spomenute hipoteze.

Ništa sličnoga se nije dogodilo u drugim državama Istočne Azije

I dalje nije jasno zašto je Japan imao ovako “sretan” razvoj događaja, pogotovo jer se ništa slično nije dogodilo u drugim istočnoazijskim zemljama poput Južne Koreje, gdje je stanovništvo genetski blisko japanskome.

– Mutacije virusa slične onima koje smo mi označili otkrivene su u najmanje 24 zemlje. Moj tim do kraja studenoga planira objaviti rad s detaljima svojih nalaza – rekao je Inoue.

– Čak i ako se ova teorija prirodnoga izumiranja potvrdi, to će u najboljem slučaju značiti samo privremenu odgodu za japanski narod. Novi, uspješniji sojevi vjerojatno će na kraju ipak pronaći svoj put u zemlju, iako bi karantenske mjere i kontrola useljavanja mogle odgoditi pojavu novih varijanti u Japanu – zaključio je Inoue.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr