Danas u popodnevnim satima u sarajevsku zračnu luku stigao je tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Paul Richard Gallagher koji će do 20. ožujka boraviti u Bosni i Hercegovini.

Tijekom posjeta će imati susrete s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih Crkava i vjerskih zajednica i slaviti Svete mise u biskupijskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. U pratnji mons. Gallaghera stigao je mons. Janusz Stanisław Błachowiak iz Državnog tajništva Svete Stolice.

Nadbiskupa Gallaghera u zračnoj luci su, osim pomoćnika ministrice vanjskih poslova za vanjske poslove dr. Ljube Grkovića, dočekali: dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nadbiskup Vukšić je poželio dobrodošlicu mons. Gallagheru u Sarajevo i u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno su se prisjetili boravka mons. Gallaghera u Sarajevu kada je, kao stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe, sudjelovao na plenarnom zasjedanju predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija održanom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od 3. do 6. 2002. u glavnom gradu BiH. Tom prigodom dr. Vukšić je kao profesor bio prevoditelj na spomenutom susretu. Nakon toga zasjedanja tadašnji predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, poslao je mons. Gallagheru, 5. listopada 2002. i pismo zahvale te preporučio „ratom pogođenu Crkvu u BiH u njegove molitve i bratsku solidarnost“.

Tijekom popodneva nadbiskup Gallagher će se susresti s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i suradnicima. Poslije susreta bit će upriličena uobičajena konferencija za novinstvo.

Nakon kraćeg susreta s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u prostorijama Apostolske nuncijature, nadbiskup Gallagher će u 18 sati predvoditi Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem.

/KTA/HMS/

error: Content is protected !!