Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je redovito i izvanredno usklađivanje mirovina. Porast mirovina bi trebao pratiti rast cijena hrane.

U Federaciji Bosne i Hercegovine uslijedit će dvostruko povećanje mirovina prema riječima Novalića. Povećanje penzija po premijerovoj najavi bi trebalo pratiti povećanje cijena.

– Rast mirovina se odnosi na članak 79. zakona, u skladu s rastom BDP i rastom cijena, rast mirovina bi trebao biti oko 8,1 posto , ali 30. ožujka će biti poznati službeni podaci. Porast od 8,1 posto se odnosi na redovno usklađivanje. Parlamenti su također usvojili zakon o izvanrednom usklađivanju, od 15,4 posto, bit će oko 3-3,5 posto, može se dogoditi da bude znatno više. Želimo pomjeriti porast mirovine iznad rasta cijene hrane – izjavio je Novalić, a prenosi Avaz.

Što se tiče seta mjera za borbu s rastom cijena koje su pogodile bh. građane. Novalić je izjavio kako robe ima i da količine nisu problem, problem je što se prave zalihe.

– Mi već imamo mjere koje su depresirale cijene u energetici i u prehrani – odgovorio je Novalić na pitanje novinara. Ponovio je kako u FBiH već 12-13 mjeseci postoji regulirana marža od 8 posto za prehrambene proizvode (oko 500 proizvoda) i ograničenje marže na naftu u maloprodaji od 25 feninga.

Federalni premijer je izjavio i kako imamo najjeftiniju struju u regiji, zatim kako zahvaljujući dugogodišnjim ugovorima zajedno sa Mađarskom i Srbijom plaćamo plin po najpovoljnijim cijenama u Europi. Što se tiče cijena nafte, na nju Federacija BiH ne može djelovati ali će u sklopu mjera poljoprivrednici dobiti 50 litara po hektaru zemlje.

/HMS/

error: Content is protected !!