Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao je da su razmotrili sva aktualna pitanja. 

Istaknuo je da je izvijestio o sinoćnjem razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– Drago mi je da Ukrajina cijeni konzistentan stav hrvatske Vlade i podršku ukrajinskom narodu. Tu smo pokazali čvrstinu i da smo na pravoj strani i povijesti i pravde u ovako teškim trenucima za ukrajinski narod. Dogovorili smo daljnju potporu, a i razgovarali smo o tome kako ćemo, kada ta tema dođe na red u lipnju na Europskom vijeću, podržati njihove ambicije za približavanje EU-u, rekao je Plenković.  

– Ideja je da Europska komisija pripremi jednu vrstu stava, mišljenja. Rasprava je predviđena u lipnju. Moj stav je jasan. Hrvatska je potpisala Deklaraciju o podršci europskom putu Ukrajine. Mi želimo njima i politički pomoći – savjetom i stručno i vjerujem da Ukrajina zavređuje neku vrstu posebnog statusa. Ne treba očekivati da će netko preko noći postati članica EU-a. Realna je “jedna vrsta tješnje institucionalne poveznice s intenzivnijim odnosima”, kazao je Plenković. rekao je.

A kad je riječ o potpori, rekao je da je ona cjelovita.

– Ona je politička, diplomatska, humanitarna, tehnička, vojna. Ukrajina to jako cijeni i nastavit ćemo to i u budućnosti.

Kad je riječ o BiH, rekao je da su mjesecima trajali razgovori o ograničenim ustavnim promjenama izbornog zakona.

– Naš stav je jasan. Smatramo da je za dobro funkcioniranje BiH ključno da se svi konstitutivni narodi ne samo osjećaju ravnopravno već da su i kroz zakon ravnopravni. Zato smatramo da praksa koju smo gledali zadnjih 16 godina, gdje jedan brojniji konstitutivni narod bira manjem konstitutivnom narodu nije dobar i ne postavlja temelje niti za unutarnje funkcioniranje, niti reformske procese, niti europski put, istaknuo je, te apelirao na sve da se nastave razgovori na tragu podrške i poruka koje su upućivali. 

Osvrnuo se i na pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, osuđene bivše djelatnike UDBA-e.

– Bitan je taj formalnopravni zahtjev koji je upućen od strane pravnog zastupnika ministru Malenici, slijedi procedura. Neka se o toj temi očituje predsjednik, to je zahtjev upućen njemu, rekao je Plenković.

Upitan kakav je njegov osobni stav o tome, odgovorio je – neka se predsjednik RH prvo očituje. Kazao je i kako nema potrebe komentirati je li ga iznenadila potpora generala Ante Gotovine tom zahtjevu te da nije vidio njegovo priopćenje. Naglasio je kako je bitno samo ono što piše u pravnom zahtjevu.

Odgovarajući na novinarski upit s obzirom na povijesni kontekst, Plenković je podsjetio kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vodio politiku pomirbe u trenucima stvaranja hrvatske države na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske i različitih ideoloških strana u hrvatskom društvu i uspio ostvariti višestoljetni san hrvatskog naroda. No tema o kojoj se ovdje radi ima sasvim drugu pozadinu, to su bili zločini počinjeni nad Hrvatima u emigraciji tijekom komunističkog sustava.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade odgovorio je da se o tome nije razgovaralo. Na pitanje zašto su je najavili, a sada se toliko čeka s provođenjem, rekao je kako nisu dali nikakav rok.

– Mi imamo “carte blanche” stranačkih tijela i koalicije. Kada procijenimo da je moment, reći ćemo vam. Što je žurno? Najavili smo je jer smo imali politički razlog da to učinimo, rekao je.

Dodao je i da su razgovarali o kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Splita.

– Riječ je o Zoranu Đogašu s respektabilnim ugledom u Splitu i akademskoj zajednici. Drago mi je da je prihvatio tu dužnost i vjerujem da je on sjajno rješenje za budućnost Splita, za razliku od onih koji bespotrebno vode Splićane i Splićanke na izbore, na kraju će biti u političkom smislu kažnjeni. Uvjeren sam da je Zoran Đogaš budućnost Splita, rekao je.

Plenković je, na novinarski upit vezan uz komemoraciju u Jasenovcu i zakonsku zabranu pozdrava “Za dom spremni”, odgovorio da će u Jasenovcu biti kao i svake godine podsjetivši kako je jasan politički stav u odnosu na NDH rekao na prošloj sjednici Vlade. Vezano uz pozdrav “Za dom spremni” podsjetio je i da je i ranije kazao kako je taj pozdrav i danas zabranjen te samo treba provoditi ono što je i sada na snazi.  

Hrvatski premijer komentirao je i mogućnost zabrane uvoza ruskih energenata na europskoj razini.

– Takva dalekosežna i strateška odluka ne može i neće biti provedena preko noći zato što je stupanj ovisnosti pojedinih zemalja o ruskim energentima bitno različit, istaknuo je.

– Hrvatska je tu manje ovisna nego drugi, naglasio je Plenković.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!