“SAD i dalje misli da se ne može ponašati kao da se ništa nije dogodilo s obzirom na sudjelovanje Rusije u okviru međunarodne zajednice i u međunarodnim institucijama”, rekla je novinarima zamjenica glasnogovornika State Departmenta Jalina Porter.

Nije otkrila hoće li Washington doći na sastanak na vrhu zbog tog poziva. Indonezija je u petak objavila da je pozvala Volodimira Zelenskog i potvrdila je da je pozvala Rusiju, članicu te skupine najvećih svjetskih ekonomija i njezina predsjednika Vladimira Putina, na summit G20 predviđen u studenom.

Domaćini summita primili su u petak potvrdu da Putin planira doći, javlja CNN.

Američki predsjednik Joe Biden se “javno usprotivio sudjelovanju predsjednika Putina na G20”, rekla je pak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, izrazivši zadovoljstvo zbog poziva upućenog Ukrajincima.

Jen Psaki je dodala da je SAD u kontaktu s Indonezijcima i da je poziv Rusiji upućen prije invazije koja je počela 24. veljače.

Indonezija, koja ove godine predsjeda G20, bila je izložena snažnom pritisku Zapada, ponajprije SAD-a, da se Rusiju isključi zbog invazije na Ukrajinu. No Jakarta se usprotivila, rekavši da ju njezina uloga domaćina obvezuje da bude “nepristrana”, a njezin predsjednik Joko Widodo je dao do znanja da je poziv ukrajinskom predsjedniku rezultat dogovora.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!