Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jutros je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“, zadnjoj u sezoni, ponovno kritizirao predsjednika Republike Hrvatske oko njegovog stava o ulasku Švedske i Finske u NATO, poručivši između ostalog da se to “ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji”.

Rekao je i da za sada nemaju namjeru uvoditi epidemiološke mjere ili ograničenja vezano za COVID-19, pozvao je sve birače centra, desnog centra i desnice da u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika podrže Zorana Đogaša, te je odbacio mogućnost izvanrednih izbora na nacionalnoj razini.

Plenković je rekao da razumije Švedsku i Finsku, dodavši da te zemlje žele štit kolektivne sigurnosti. Rekao je da ne zna što će predsjednik Zoran Milanović reći na samitu NATO-a u Madridu.

Milanovićev stav oko uvjetovanja ulaska Švedske i Finske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH ocijenio je neprihvatljivim iz nekoliko razloga, uključujući političke.

– To se ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji. Dakle, mi gradimo Pelješki most i novcima švedskih poreznih obveznika, da budemo sasvim tu jasni. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš, rekao je Plenković.

Rekao je i da su i Finci i Šveđani participirali u 700 milijuna eura bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila u prvoj rati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Plenković je također poručio da se on godinama trudi više nego bilo tko na našoj sceni da se popravi položaj Hrvata u BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!