Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem izjavio je da se razgovaralo o putovanjima građana Turske i BiH u Tursku i BiH s osobnim iskaznicama.

– Članovi Predsjedništva BiH su suglasni s tim kao i predsjednik Erdogan. Ostaje procedura koju treba provesti Vijeće ministara BiH, jer se zna koji je put da se te stvari do kraja definiraju – naveo je Džaferović.

Na sastanku je konstatirano da postoje brojne oblasti u kojima dvije zemlje mogu surađivati i u tom pogledu Erdogan je istaknuo konkretne stvari.

– Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj u budućnosti treba razvijati suradnju. Važna je i suradnja u oblasti energetike – smatra Džaferović.

Kaže da će za ovaj mandat saziva Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo s Turskom ostati upamćeno mnogo stvari.

– Na sastancima sam govorio o dvije važne stvari: autoput Beograd-Sarajevo i medunarodni dokumenti koje su BiH i Turska usvojili. Također, važno je i pitanje ugovora o slobodnoj trgovini, gdje je Turska za BiH dala najpovoljnije uvjete u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina i mi to trebamo iskoristiti. Robna razmjena je na 850 milijuna dolara, a želimo da u ovoj godini bude milijardu – rekao je Džaferović.

Na sastanku je rečeno da je Turska opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da daje podršku produžetku misije Althea o čemu će se odlučivati u studenom.

– Pitanje koje smo također posebno naglasili i na čemu smo zahvalni Erdoganu je pitanje odnosa Turske sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Turska ima odlične odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana i igra relaksirajuću ulogu. Na kraju, ne zato što je manje važno, zahvalni smo Erdoganu na njegovoj liderskoj ulozi u svijetu. Posredovanju predsjednika i Turske u ratu, odnosno agresiji Ruske federacije na Ukrajinu – dodao je Džaferović.

Nakon sastanka poručio je i to da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izvanredne, prijateljske i bratske odnose i veze, koje su povjesne, političke, ekonomske i kulturne.

– Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo jačati naše odnose i veze. Ovo je četvrta službena službena posjeta između Turske i BiH, kazao je Džaferović.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!