Obiteljima s troje i više djece iz Proračuna Županije Zapadnohercegovačke danas je isplaćeno 813.500 konvertibilnih maraka.

Kako su naveli iz Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, riječ je o isplati novčane potpore za mjesec studeni. U pitanju je nova demografska mjera čija je primjena  u ovoj županiji počela nedavno.

Naknadu od 500 konvertibilnih maraka za mjesec listopad dobilo je 1609 djece s područja Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja, dok je za studeni taj broj porastao na 1627.

Navedena mjera u vidu potpore obiteljima s troje i više djece definirana je Zakonom o zaštiti obitelji s djecom kojeg je Vlada Županije Zapadnohercegovačke donijela u srpnju ove godine. Radi se o vrsti mjesečnog dječjeg dodatka na kojeg ima pravo svako treće, četvrto i sljedeće dijete u obitelji s područja ove županije do navršenih sedam godina života, a kako bi ostvarila pravo na ovu potporu obitelj treba imati prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva koji se može podnijeti svakim radnim danom u nadležnom Centru za socijalni rad.

Pravo na naknadu se ostvaruje od prvog dana sljedećeg mjeseca po podnošenju zahtjeva. Izmjenama i dopunama proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2022 godinu na stavci koja se odnosi na potporu obitelji s troje i više djece izdvojeno je 3.300.000 konvertibilnih maraka, dok će prema riječima dopredsjednika Vlade ŽZH I ministra financija Tonija Kraljevića u idućoj godini ta stavka iznositi više od 10 milijuna KM.

error: Content is protected !!