U Knjižnici Ljubuški, u okviru manifestacije „Advent u Ljubuškom“, predstavljena je nova zbirka poezije „S njim hodi“ autora fra Miljenka Miće Stojića.

Nazočne ljubitelje pisane riječi uime organizatora JU „KŠC“ Ljubuški srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom.

Svoj osvrt na zbirku poezije, izuzev autora Stojića, dali su književnik Ljubo Krmek i prof. Ivan Kraljević, član Matice hrvatske Široki Brijeg.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Srednje glazbene škole Ljubuški.

Ukratko o knjizi „S njim hodi“:

Pjesnik svoju novu knjigu stilski i sadržajno temelji na podlozi prijašnjih djela držeći se temeljnih vjerskih načela i ćudorednih zasada, kako su ocijenili kritičari.

Zbirka je podijeljena u tri ciklusa: ”Zrnce pijeska”, ”Kad ono” i ”Miriše na jug”.

Stvaralački nemir zreliji je i subjektivniji. Pjesme su osebujnog izričaja te se kroz sve njih provlači pouzdanost i vjera u Boga.

Ovo djelo izišlo je u nakladi Matice hrvatske u Čitluku i Vinkovcima, koje zastupaju Andrija Stojić i Dražen Švagelj. Knjigu je uredio Ljubo Krmek, a lekturu i korekturu Zdenka Leženić. Za tisak je zaslužna tiskara FRAM-ZIRAL iz Mostara.

O fra Miljenku Stojiću: Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i franjevac rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu.

Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Godine 1993. pokreće Informativni centar »Mir« Međugorje, a 1997. i Radiopostaju »Mir« Međugorje te ih kao ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća dugo razvija (do 2005.).

Idejni je začetnik  povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća po općinama u Herceg Bosni.

Dopredsjednik je Odjela HNS-a za drugi svjetski i Domovinski rat. Zamjenik je predsjednika Svehrvatskog groba – Groblja mira. Vicepostulator je postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te je glavni i odgovorni urednik glasila Stopama pobijenih.

Pisanjem i objavljivanjem napisanoga počeo se baviti već u 7. razredu pučke škole usporedo s natjecanjem Vjeronaučna olimpijada. Pisanjem je nastavio sve do svoje 20. godine kada je spalio sve ono neobjavljeno. Nije više pisao, osim kratko u pojedinim prilikama, sve do 30. godine života. Da ga to više ne bi mučilo, odlučio je ili ozbiljno nastaviti ili konačno prestati.

Surađuje u različitim medijima. Član je uredništva Naklade DHK HB, kao i član uredništva Hercegovine franciscane.

Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru hrvatskog naroda u BiH. Prevođen je na više jezika te nagrađivan za književni i društveni rad. Dobitnik je i odličja »Ljeto ’95« i »Oluja« iz Domovinskog rata.

Član je različitih udruga: DHK, član Upravnog odbora Južnohrvatskog ogranka DHK, DHK HB, Matice hrvatske itd

Pokreće i samostalno radi internetske stranice među ostalim (međugorje.hr miljenko.info i franjevci.info). 

Prvi je hrvatski književnik koji je svoja djela postavio na svoje osobne stranice na Internetu. Službeno su u rad puštene 25. srpnja 2000.

Živi i djeluje na Širokom Brijegu.

Izvor: Iks portal

error: Content is protected !!