U srijedu 8. veljače u hotelu Bigeste u sklopu obilježavanja Dana Grada Ljubuškog upriličeno je predstavljanje godišnjaka Bilig za 2023. godinu kojeg objavljuje udruga „Hercegovačka kulturna baština – Bilig“ i knjiga „Jezično blago ljubuškog kraja „ – rječnik zavičajnog govora, autora dr. Ante Čuvala.
Dr. sc. Domagoj Vidović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje bio je jedan od predstavljača te je za Radio Ljubuški istaknuo” Kako su jezični spomenici i osobe iz ljubuškog kraja važni za opću hrvatsku povijest i jezikoslovlje. Riječ je o spomenicima i osobama koje su možda više prepoznate i cijenjene van ovog kraja, te ću ih ovom prigodom i navesti jer Ljubuški, po njima zauzima vrlo visoko mjesto “.

„Kada su u pitanju jezični spomenici, u Ljubuškom imamo Humačku ploču iz Srednjega vijeka, vrlo bitan spomenik u kojemu se spominje osobno ime Krstimir, inačica osobnog imena Krešimir. Ljubušaka Lovru Šitovića, autora jedne od gramatika, hrvatsko-latinske gramatike (1713.). Vesela Koromana potpisnika Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku iz 1971. godine, vrlo važne, što je i danas aktualno budući da vidite kako se zakon provodi samo slovom a ne i duhom, potom Luku Vukojevića iz Šipovače, jednoga od autora najopsežnijega suvremenog hrvatskog jezičnog priručnika, Hrvatskoga jezičnog savjetnika (1999.). To su vrlo važne osobe za ukupno hrvatsko jezikoslovlje. Luki Vukojeviću smo se ove godine odužili jednim zbornikom koji je posvećen njemu i još trojici jezikoslovaca od kojih su još dvojica Hercegovci“, kazao je Vidović.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!