Prvi put svim ljubuškim maturantima bit će isplaćeno po 300 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Na inicijativu gradonačelnika Vedrana Markotića, pripremljen je prijedlog odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora maturantima Grada Ljubuškog za školsku godinu 2022./2023. On će se naći pred vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća te se očekuje njegovo usvajanje.

Grad uz maturante

Kako se navodi u prijedlogu odluke, pravo na potporu imaju maturanti koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: imaju prebivalište i žive na području Grada Ljubuškog, učenici su završnih razreda srednje škole, odnosno imaju mature u školskoj godini 2022./2023.

– Kako bi ostvarili pravo na isplatu potpore, maturanti su dužni: ako pohađaju srednje škole na području Grada Ljubuškog, nalaziti se na popisu maturanata koje su sastavili ravnatelji srednjih škola s područja Grada Ljubuškog te u ostavljenom roku dostaviti broj žiro-računa na koji će se izvršiti uplata potpore. Ako pohađaju srednje škole u drugim općinama/gradovima, dostaviti potvrdu srednje škole da su učenici završnog razreda srednje škole u školskoj godini 2022./2023., presliku CIPS-ove osobne iskaznice i broja žiro-računa na koji će se izvršiti isplata potpore – navedeno je u prijedlogu odluke.

Prema riječima gradonačelnika Markotića, cilj donošenja ove odluke je pomoći roditeljima maturanata jer je ovo razdoblje za njih posebno financijski iscrpljujuće.

– Maturalne zabave za škole s područja Grada Ljubuškog održavaju se 20. i 21. svibnja te će do tada svim maturantima koji ispunjavaju uvjete navedene u odluci novac biti isplaćen – potvrdio je Markotić, poželjevši maturantima sreću u nastavku školovanja. Poručio im je da njihov Grad stoji uz njih te da će im, kroz razne mjere od kojih su neke već u primjeni, nastojati pomoći i u idućem životnom razdoblju. Inače, donošenjem ove odluke Grad Ljubuški još jednom potvrđuje svoju opredijeljenost stvaranja boljih uvjeta života za obitelji i mlade kroz kontinuitet provedbe demografskih mjera.

Podsjetimo, ovo je jedina jedinica lokalne samouprave koja kroz jednokratne pomoći od 500 KM godišnje potpomaže sve studente – od brucoša do onih završnih godina. Grad nagrađuje i sve dobitnike Dekanovih i Rektorovih nagrada. Jedna od mjera je i subvencioniranje izgradnje/kupnje prve stambene nekretnine za mlade bračne parove.

Pomoć i drugima

Pravo na ovu potporu ostvarilo je 25 parova koji su se tijekom prošle godine upustili u rješavanje stambenog pitanja, a sredstva su planirana i u proračunu za ovu godinu. Također, ovo je grad čiji predškolci imaju najjeftiniju uslugu predškolskog odgoja u gradskom vrtiću, a već godinama se iz gradskog proračuna sufinancira i rad privatnih vrtića. Drugu godinu zaredom ljubuške osnovce prvog dana nastave na klupama su dočekale bilježnice i pribor, a Županija Zapadnohercegovačka je prva u Federaciji svim učenicima osnovnih škola osigurala besplatne udžbenike. Zahvaljujući sinergiji općina i gradova s Vladom ŽZH svi učenici osnovnih i srednjih škola na području ove županije imaju besplatan prijevoz.

Grad nije zaboravio ni umirovljenike. Naime, odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima koji primaju najniže mirovine za božićne blagdane isplaćeno je 200.000 KM iz gradskog proračuna, a sredstva su planirana i za ovu godinu. A mjera koja je svakako jedinstvena na području regije, a koja se, među ostalim, primjenjuje i na području ovog grada, donesena je usvajanjem Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Njegovim usvajanjem Županija Zapadnohercegovačka jamči 500 KM mjesečno obiteljima za svako treće i sljedeće dijete do 7. godine života.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!