U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Ljubuški upriličena je jedinstvena manifestacija posvećena trnjku zaštićenoj izvornoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore.
U ambijentu Franjevačkog samostana na Humcu, lapidariju i vanjskom prostoru ispred najstarijeg muzeja u BIH, na mjestu koje tradicionalno njeguje izvornost i identitet ljudi ovog kraja ponosno je promoviran Trnjak kao lokalna vinska sorta koja zaslužuje svoje mjesto na međunarodnoj razini. Jer ono što je lokalno vrijedi pokazati i predstaviti u najboljem svijetlu.
Ne zaboravimo spomenuti ni činjenicu da su franjevci bili jedni od onih zaslužnih za razvoj vinogradarstva u Hercegovini gdje se odvajkada zna „da je fratarsko vino najbolje“.

„Lokalno, novo i zanimljivo je ono što se danas traži u vinskom svijetu, a vino Trnjak je takvo; prepuno slasti, komplementirano na brojnim natjecanjima, specifično po svom okusu i mirisu, osebujno crveno vino, dragocjeno po svojoj količini, vino čije vrijeme tek dolazi.„ poručili su organizatori Trnjak festa.
O povijesti samostana i muzeja govorio je i domaćin Zdenko Milas predsjednik Udruge vinara i vinogradara Ljubuškog pozdravivši okupljene goste i zahvalivši im na sudjelovanju u prvom festivalu posvećenom ovoj izuzetnoj sorti.
Sam nadnevak održavanja festivala17.lipanj proglašen je Međunarodnim danom Trnjka, dostojno proslavljenim od strane 24 vinara koji su predstavili svoja vina sorte Trnjak.


Trnjak u svijet ne ide sam dobio je i svoje ambasadore, za BiH ambasadorom je proglašen zamjenik ministrice vanjskih poslova BIH Josip Brkić, a u Europu ga vodi Ivan Sabolić veleposlanik Republike Hrvatske u BIH.


Organizatori su uručili prigodne statue Trnjka izaslaniku predsjednice Federacije BIH Lidije Bradare Bariši Čolaku, predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, federalnoj ministrici turizma i okoliša Nasihi Pozder te pokrovitelju predsjedniku uprave i generalnom direktoru ASA osiguranje Feđi Morankiću.
Kako uz dobro vino ide i dobra hrana , nije je nedostajalo za što se pobrinuo Dragan Buconjić prezentirajući na osebujan i zanimljiv način sve delicije iz regije Trnjka.
Festival je na jednom mjestu očekivano okupio sve one koje u vinskom svijetu regije nešto znače, bilo da je riječ o proizvođačima, struci, vinoljupcima, vinskim promotorima, turističkim djelatnicima ali i predstavnike političkog, sportskog, javnog i kulturnog života.


A da se na promociji turističkih vrijednosti Ljubuškog itekako radi pokazuje i prije samog festivala održani sastanak federalnog ministra financija Tonija Kraljevića, federalne ministrice turizma i okoliša Nasihe Pozder sa gradonačelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, ministrima u Vladi Zapadnohercegovačke županije Blagicom Leko i Mladenom Bebekom, predsjednicom Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronikom Pinjuh i direktorom JP Parkovi Nikicom Vučićem na kojem se razgovaralo o novim ulaganjima u turističku infrastrukturu Ljubuškog te obogaćivanju turističke ponude ovakvim ciljanim i sličnim zanimljivim sadržajima.


Tijekom večeri svečano je predstavljena statua Trnjak rad akademskog kipara Roberta Alilovića, koju je svečano otvorio mladomisnik Fran Ćorić.
Dodatni čar ugodnom druženju dao je i nastup renomirane harfistice Hane Paraušić iz Zagreba, a program je vodila Ivana Tomić.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!