Nakon svečanog otvaranja zgrade Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Orašju održan je sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i izaslanstva dužnosnika HDZ-a RH, u sklopu posjete Županiji Posavskoj.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, uz članove Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH te Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH, predvodili su brojno izaslanstvo dužnosnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na danas održanoj koordinaciji.

Prilikom sastanka govoreno je o jačanju suradnje, povezivanju i razvoju te bržem rješavanju svih izazova.

Predsjednik Čović nakon održanog sastanka zahvalio se predsjedniku HDZ-a RH i predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću. „Uvijek je uz nas. U zadnjih 10-ak godina u različitim ulogama, od EU parlamenta, do izvršne političke vlasti u Republici Hrvatskoj, napravio je potpuno drugačiji sustav vrijednosti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, naš europski put, i pozicija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, što i današnji čin otvaranja Konzulata na jedan jasan način govori“, istaknuo je predsjednik Čović.

„Veseli me da smo danas u Posavini, i danas i sutra, kao što smo danas imali ove događaje ovdje, sutra ćemo u Odžaku imati koordinaciju načelnika, gradonačelnika i predsjednika Vlada, gdje želimo prepoznati sve projekte koji mogu na neki način promijeniti ambijent“, kazao je dr. Čović.

„Veseli me što smo danas s prijateljima iz Hrvatskog narodnog sabora BiH raspravili sve teme, na sastanku je bilo devet predsjednika političkih stranaka HNS-a u BiH, koji su se obratili. Zajedništvo koje gradimo daje nam pravo da možemo kazati da smo ključni i stabilizirajući element svih odnosa u BiH u problemima koje i danas imamo na različitim smjerovima. Upravo na način na koji mi to pokušavamo raditi zajedno s predstavnicima Vlade RH, može nam osigurati da političkim sredstvima osiguramo našu europsku, euroatlantsku budućnost i ekonomsku i svaku drugu stabilnost u BiH“, istaknuo je predsjednik Čović nakon sastanka u izjavi medijima.

Predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade, Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom s čalnovima Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović.

„Ovo je dio naše stalne suradnje, dijaloga, međusobnog razumjevanja i podrške“, kazao je Plenković, ističući kako je političko jedinstvo stranaka HNS-a omogućilo i da se oformi nova Vlada, gdje je vidljivo da je Vijeće ministara BiH u proteklih nekoliko mjeseci pokazalo funkcionalnost, reformski karakter, silan međunarodni angažman koji je vidljiv i prepoznat, to je jedan novi, pozitivni vjetar, koji ide za tim nakon što BiH, uz snažnu potporu i zagovor hrvatske Vlade dobila kandidatski status, dođe u poziciju da taj reformski put zemlje i eu dinamika budu još brži i učinkovitiji na dobrobit svih konstitutivnih naroda i svih građana i onih drugih koji žive u BiH“, kazao je predsjednik Plenković, ističući kako će se ovaj dijalog njegovati i nastojati pomoći koliko je god moguće u duhu koji je koristan i konstruktivan. 

Nakon održane koordinacije, predsjednik Čović i predsjednik Plenković održali su sastanak s izaslanstvom dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti s područja Županije Posavske, koje su predvodili predsjednik Vlade i Skupštine Županije Posavske Đuro Topić i Blaž Župarić.

Ljportal

error: Content is protected !!