Uoči trećeg izdanja jedinstvenog vinskog festivala Trnjak festa, koji se organizira u Ljubuškom od 26. do 28. lipnja 2025. u programu Radio Ljubuškog ugostili smo Zdenka Milasa predsjednika Udruge vinogradara i vinara Grada Ljubuškog koji je s nama podijelio ideju nastanka festivala ali i predstavio sadržajan trodnevni program.

“Trnjak Fest je nastao kao jedna naša ideja da probamo napraviti festival koji će biti posvećen ovoj lokalnoj i autohtonoj vrsti vinove loze i naravno, vina koji iz toga nastaje. S ciljem da ukažemo na važnost lokalnih sorti i napore zajednice ljudi okupljenih oko proizvodnje grožđa i vina i plasiranja tih manje poznatih, ali vrlo, vrlo značajnih i vrlo potentnih sorti, a takav je Trnjak. Trnjak je autohtona sorta, Hercegovine i dijela Dalmacije, koju na neki način oslovljavamo i kao Dalmatinska Zagora. To je nama zajednička sorta jer je nalazimo i na jednoj i na drugoj strani i zato smatramo da u tim područjima ona ima tu svoju autohtonost. Dosadašnje istraživanja ukazuju da nema genetske sličnosti ni s kojom drugom sortom, što je još jedan dokaz više da možemo sasvim sigurno govoriti o autohtonoj sorti. On je od davnina u našim krajevima i u sortnom sortimentu, kao sorta zastupljen u proizvodnim programima. Međutim, njegova uloga je dosad bila da bude dobar muž kraljici Blatini u našim barem područjima, a od prije nekoliko godina se zapravo pokazalo da je on i sposoban dati vrhunska vina kao monosortno vino, tako da ga promoviramo i vjerujemo da ima velike šanse za uspjeh.”

Ovogodišnje izdanje festivala traje tri dana; što je pokazatelj rasta i kvalitete organizacije ali i zanimanja javnosti o čemu gosp. Milas govori:

“Ove godine krećemo u četvrtak, to je jedan program tragom rimske baštine uz obilazak rimskih lokaliteta na našem području kao što su Vila Rustica Mogorjelo u Čapljini, zatim ćemo posjetiti Arheološki muzej Narona u Vidu kod Metkovića, Muzejsko posjetiteljski centar ovdje na Gračinama uz stručna predavanja Jure Andrijaševića o rimskoj vinskoj tradiciji, zatim tu su dvoje predavača iz Grčke, supružnici Kapsalis o rimskoj gastronomiji s osvrtom na rimsku provinciju Dalmaciju, a potom će biti kušanje jela antičke kuhinje uz prigodan glazbeni nastup harfistice iz Zagreba, gđe. Hane Paraušić.

“Drugi dan u petak, smo zapravo pozvali novinare koji prate vinsku scenu u posjetu vinarijama; bit će to Vinarija Matic iz Čapljine, zatim skupno obilaze vinare u Vrgorcu, potom ćemo obići pogone Mesne industrije Pivac i nastavljamo put Imotskog gdje ćemo gostovati kod Vinarije Jerković, da bi se tog dana program završio s jednom večerom u Grudama; restoranu Bezdan 21, večerom koja ima za temu uparivanje hrane s odabranim vinima sorte Trnjak koju će predvoditi poznati sommelier iz Zagreba, gospodin Tomo Jakopović.

U subotu, 28. lipnja krećemo s početkom u 14.00 sati u Kulturnom centru u Ljubuškom, zaista prelijepom, moram reći na ponos svim građanima grada Ljubuškog. Organizirali smo stručna predavanje na temu trnjka, koje će predvoditi vrhunski stručnjaci, to je dr.sc.Ana Mucalo s Instituta za melioraciju krša iz Splita, zatim dr.sc. Željko Andabaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, potom dr.sc. Marijana Banožić s Agronomskog fakulteta u Mostaru i prof.dr.sc. Bernard Kozina s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pozivam sve koji mogu da dođu na ova vrijedna predavanja, jer su rijetke prilike da šira publika može nešto čuti od ovako stručnih ljudi.

Nakon što ova stručna predavanja završe, nastavljamo s edukacijskom degustacijskom radionicom Trnjak Berba 2023. godine, koja će se održavati u Gradskoj galeriji Ljubuški. Potrebno je prijaviti se zbog ograničenih kapaciteta, a tu degustaciju će voditi naš poznati vinski edukator, somelijer Daniel Čečavac.”

U subotu 28. lipnja s početkom u 19 sati kreće taj završni i zapravo središnji dio, gdje očekujemo po najavama zaista impozantan broj posjetitelja, koji će moći kušati vino Trnjak od 27 proizvođača i ostale delicije koje uz to idu, dakle razne vrste sireva, pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda do koktela u kojima također Trnjak sudjeluje i naravno zabavni program uz vrhunski sastav Good Times.

Vjerujem da ćemo imati večer za pamćenje u jednom posebnom ambijentu, kako je to bilo i prošle godine i vjerujem da će svi moći uživati na ponos svima nama i našem gradu. Pozivam ovim putem sve one koji su iz drugih mjesta, pogotovo one iz bliže nam okolice, iz Republike Hrvatske i cijele Hercegovine da se tog dana upute prema Ljubuškom. Vjerujem da će se dugo dugo poslije ovog festivala sjećati toga i pričati, jer vidimo da priče o Trnjaku nisu vezane samo za ova dva ili tri dana, nego da one traju praktično cijelu godinu.”

Za kraj našeg razgovora gosp. Milas otkrio nam je i vijest kazavši ” Kako će Trnjak uskoro ići putevima međunarne suradnje, jer će ogledne primjerke zasaditi kolege vinari u Portugalu, a mi ćemo isto tako dobiti neke njihove sorte.”

Svoja vina će prezentirati 27 vinarija iz Hrvatska i Bosne i Hercegovine uz prateći gastro gutak:

Ulaznice za Trnjak Fest bit će dostupne na ulazu na festival, 28.06.2025. od 18:30 sati.

U cijeni ulaznice uključeno je:

🍷 Korištenje festivalske čaše

🍇 Degustacija svih vina

🧀 Delicije brojnih pršutana, sirana i gastro kutka

❄️ Prirodna izvorska voda Leda

🍸 Degustacija ginova i gin koktela

☕ Kava i slatki proizvodi.

B.Medić

Ovdje pogledajte kako je bilo na prošlogodišnjem festivalu :

error: Content is protected !!