Adrian Hill, jedan od znanstvenika s Oxforda koji je radio na razvoju cjepiva kompanije AstraZeneca, branio je danas sigurnost njihovog proizvoda i rekao kako ga previše ne brine to što su neke zemlje ograničile upotrebu tog cjepiva zbog zabrinutosti oko stvaranja krvnih ugrušaka.

Hill, direktor Instituta Jenner sa Sveučilišta Oxford, kazao je kako stručnjaci diljem svijeta rade na utvrđivanju potencijalnog mehanizma koji stoji iza stvaranja ugrušaka.

Složio se s regulatornim agencijama u Britaniji i Europi te sa stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije u tome da omjer rizika i prednosti ide u korist cjepiva.

“Ako neke zemlje odluče koristiti samo jedno određeno cjepivo protiv covida, bit će više drugih cjepiva za druge zemlje. Ne vidim da je to neki ogroman problem”, rekao je Hill za Reuters.
Kako to da tih nuspojava nije bilo tijekom kliničkih ispitivanja?

Više od desetak europskih zemalja obustavilo je upotrebu cjepiva koronavirusa kompanije AstraZeneca, nazvanog Vaxzevria, zbog izvješća o malom broju slučajeva nastanka krvnih ugrušaka. Mnoge zemlje su nastavile koristiti to cjepivo, ali su uvele određena ograničenja.

Hill je kazao kako se takve iznimno rijetke nuspojave ne bi pojavile ni u većim ispitivanjima koja uključuju desetke tisuća sudionika.

“Tijekom kliničkih ispitivanja na 10.000 ili 20.000 ljudi ne možete otkriti nešto što se može dogoditi jednome od 300.000 ispitanika ili može uzrokovati smrtni ishod u otprilike 1 od milijun slučajeva“, kazao je Hill.

“Radi se o vrlo, vrlo rijetkim nuspojavama koje je teško zabilježiti kod bilo kojeg ispitivanja. Dobra stvar je što ih sada možemo evidentirati na terenu zahvaljujući dobroj infrastruktura povezivanja podataka u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama”, dodao je.
AstraZeneca koristi virus prehlade

AstraZenecino cjepivo koristi virus prehlade (adenovirus) koji se ne može replicirati kako bi u stanice protein S i stvorila imunološki odgovor.

“Može proći puno vremena dok ne shvatimo mehanizam iza moguće veze između cjepiva i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka. Mislim da ćemo to moći učiniti relativno brzo i nadam se da ćemo uspjeti izraditi proces imunizacije koji učinkovito rješava taj problem. No, prije toga moramo još neke stvari naučiti“, kazao je Hill.

Izvor:index.hr