”Ni velike vrućine nisu zaustavile sve naše bicikliste tako da smo, u suradnji s Biciklističkim klubom Široki Brijeg, imali jako uspješnu biciklijadu”, rekla je to za Bljesak.info Ana Soldo, ispred Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije o bicilijadi “Borak Cycling Trail” koja je održana krajem lipnja.

Ova biciklijada organizirala se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Tri, dva, jedan, kreni! - Kada turizam postane ciklo:

”Tijekom vožnje sudionici su osim prirodnih ljepota vidjeli i neke kulturne vrijednosti, kao što su srednjovjekovni stećci u Provu i Gradcu. Vidjeli su zanimljiv prirodni fenomen Lončarevih njiva, mlinice koje se nalaze u kanjonu Borka, poznata kupališta na Mostarskom blatu ali i endemsku vrstu prikanac”, rekla je pomoćnica ravnatelja za planiranje razvitka i upravljanje razvitkom i opće poslove.

Ovo je četvrta u nizu biciklističkih utrka koje su organizirane u sklopu ovog projekta, a prva u Širokom Brijegu.

”Borak Cycling Trail organiziran je kao rekreativna utrka, no međutim događaj je također bio obogaćen i sa XCM Borak trail utrkom. Zajedno su imale jako puno sudionika, preko 150”, govori Soldo i dodaje kako su ponosni na postignute rezultate te reakcije sudionika.

Iskustava sudionika su vrlo pozitivna iz više razloga.

Biciklirali su i maleni... - Kada turizam postane ciklo:

”Prije svega imali smo priliku uživati u ljepotama i osvježenju koje rijeka Lištica pruža u ljetnim mjesecima i u samom polju Mostarskog blata koji je prirodno stanište mnogih biljnih i životinjski vrsta. Biciklisti sudionici biciklijade u lijepom, duhovitom i prijateljskom ozračju posjetili su i prvi izbor ledeno hladne rijeke Lištice gdje je konstantna temperature oko 8 stupnjeva”, rekli su za Bljesak.info iz Biciklističkog kluba Široki Brijeg.

Smatraju kako je ova županija izuzetno prosperitetna ciklo turistička destinacija, a kao neke od najveći problema izdvajaju prometnu nekulturu.

”Budući da je proces razvoja kulture dosta spor, a biciklizam je na našim prometnicama relativno novija pojava, potreban je protok određenog vremena kako bi se vozači naviknuli jedni na drugi i međusobno poštovali”, dodaju.

Ovo je jedan u nizu događaja održanih u okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” a koji za cilj ima promociju turističkih atrakcija ove županije.

Predah u selu Gradac... - Kada turizam postane ciklo:

”Projekt Cycling Rural je nastao kao nadogradnja projekta Ćiro koji je završen 2018. godine na području HNŽ, te je prepoznat kao poznata cikloturistička destinacija i vezuje se na neke prirodne ljepote. Htjeli smo i u našoj županiji napraviti nešto slično tomu i tako je krenula cijela priča”, objašnjava Soldo.

Projekt Cycling Rural podrazumijeva uvezivanje odnosno mapiranje različitih tematskih biciklističkih staza u ŽZH, uvezivanje sa stazama u Crnoj Gori, konkretno u zaleđu Herceg Novog gdje su tri tematske rute i sa osam tematskih ruta u ŽZH.

”Osim mapiranja staza, što je najvažniji dio u našoj županiji, jedan dio se odnosi na infrastrukturne radove na ovim stazama, to su lakši zahvati u smislu čišćenja staza, podizanja polomljenog kamena i šljunka s površinskog dijela makadamskih putova, nasipanje novih, ravnanje i frezanje, čišćenje okolnog raslinja i izgradnja dva pješačka mosta na rijeci Lištici blizu restorana Borak. Cijela ova šetnica u Širokom Brijegu, koja je započeta kroz još jedan projekt koji financira EU Adriatic Canyoning, završena je i sa ova dva mosta. Imamo jedan kompletan plato koji je dosta lijepo uređen i već se koristi u pravom smislu”, objašnjava.

Navodi kako su reakcije na ovaj vid projektnih aktivnosti zapanjujuće jako dobre, te da je svima zanimljiv i sami proces rada.

”Tijekom obilazaka terena i priprema za radove ili za postavljanje turističke cyclo signalizacije ljudi su jako zainteresirani a i puno ih je uključeno u naše radionice koje smo imali. Jako je puno aktivnosti koje zahtijevaju publiku i interakciju sa stanovništvom. Rezultati su jako dobri”, govori. Tijekom ljetnih mjeseci planiran je niz događaja, a jedan od njih je radionica u Parku prirode Blidinje 23. ili 24. srpnja.

”Imat ćemo i jako zanimljiv događaj, tzv. putujući sajam, gdje ćemo imati sajamske programe na tri lokacije, u Sarajevu ispred BBI Centra, u Mostaru ispred Mepas Malla i u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Taj dio bit će jako zanimljiv, jer smo kroz projekt uradili jedan način inovativnih prezentacijskih alata i to će biti simulatori koji su povezani na bicikla. Bicikliranjem kroz taj simulator moći ćemo virtualno proći kroz naše biciklističke rute u ŽZH”, dodala je.

O projektu…

U okviru projekta educirano je i licencirano četrdeset biciklističkih vodiča u suradnji s Biciklističkim savezom BiH, a u suradnji s Razvojnom agencijom REDAH provodi se proces certificiranja za “Bike Freandly Concept”. Vrijednost projekta je 495 tisuća eura od čega EU financira 400 tisuća. Projekt traje 24 mjeseca i kraj je planiran 1. listopada, a partneri su Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općine Grude i Posušje. Nositelj projekta je Ured Vlade ŽZH za Europske integracije i partneri iz Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi. Kroz ove dvije godine u planu je jako puno aktivnosti koje su vezane s razvojem biciklističkog turizma i razvojem aktivnog turizma u ovoj županiji.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!