Prof. dr. sc. Veljko Đorđević, istaknuti hrvatski psihijatar gostuje u Ljubuškom gdje zajedno sa kolegicom prof.dr.sc. Marijanom Braš vodi trening radionicu „Suvremene spoznaje o palijativnoj medicini“ koja se provodi u sklopu Interreg IPA projekta prekogranične suradnje – IMPHACT, a čiji je domaćin Dom zdravlja Ljubuški.

Predstavljajući palijativnu medicinu, prof. Đorđević za Radio Ljubuški govori:

„Medicina ima tri dijela preventivnu, kurativnu i palijativnu. O preventivnoj medicini ne treba puno govoriti, to je nešto gdje je Hrvatska recimo rodočelnik toga sa Andrijom Štamparom. Kurativna medicina je ona koja liječi, a palijativna medicina je ona koja se susreće, koja suzbija sve simptome kod osoba koje imaju takve dijagnoze da im prijeti smrt.

Uvođenje palijativne medicine je civilizacijski iskorak za svako društvo.

Do prije desetak, dvanaest godina mi nismo imali palijativnu medicinu u općoj populaciji, obiteljskoj medicini, u bolnicama…

Nisu postojali specijalisti palijativne medicine, još uvijek ih nemamo, a cijeli svijet ih ima.

U tih deset godina educirali smo preko 2000 osoba liječnika, medicinskih sestara, psihologa, socijalnih radnika, duhovnika volontera koji su se uključili u palijativnu skrb.

Palijativna skrb i palijativna medicina je skrb i briga o onima kojima to najviše i treba.

Ovdje u Ljubuškom imate hospicij, nešto što je veliki iskorak, ali to nije dovoljno jer sve veći broj osoba ima potrebu za tom skrbi.

Kada govorimo o palijativnoj skrbi i medicini, to ne završava sa smrću pacijenta, nakon toga se otvara proces žalovanja u obitelji koja je izgubila dragu osobu.”

Govoreći o svojoj ulozi u projektu prof. Đorđević naglašava:

“Ovaj projekt koji je okupio kolege iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske , Crne Gore je projekt Europske unije, projekt prekogranične suradnje. Došli smo iz Zagreba održati trening radionicu za one koji će raditi i svoja znanja prenositi u skrbi u palijativnoj medicini. Uloga profesora, pedagoga nije u tome da znanje ima, nego da znanje prenese. A mi ćemo pokušati okupiti što veći broj ljudi kako bi sistemom koncentričnih krugova prenijeli osnovna znanja iz palijativne medicine kako bi i ovaj region učinio taj civilizacijski iskorak. Zajedno smo jači, a raditi sa palijativnim bolesnicima je najhumanije.

I ova pandemija covida pokazala je zapravo koji su to emocionalni šokovi i boli s kojima se susreću i profesionalci, kad im veliki broj pacijenata koji su došli prije dan, dva na intenzivnu njegu završi na respiratoru i potom i umru.

Treba se znati nositi i sa smrću u medicini jer je i to dio medicine!“

Poslušajte izjavu:

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!