Hrvatska želi da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH završe na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, izjavio je u subotu novinarima premijer Andrej Plenković nakon bilaterala na Dubrovnik Forumu.

Šef Vlade razgovarao je o stanju u BiH s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom, posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom za dijalog između Srbije i Kosova, izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthewom Palmerom i potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Pierreom Heilbronnom.

Svi ti sastanci, rekao je premijer, bili su prilika da pojasni sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH i ponovi podršku reformskom procesu na njezinu putu prema EU i NATO-u, ali je istaknuo da je hrvatska strana pritom jasno naglasila nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

– Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH završe na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, rekao je premijer.

– Tu poziciju zagovarat ćemo i u budućnosti, poručio je Plenković, dodavši da, ako ima jedna tema o kojoj postoji suglasje između Vlade i predsjednika Republike, onda je to pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.

– Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1, 2 i 3 – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda te prava svima ostalima, kazao je Plenković.

Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sustav koji će omogućiti da se ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006. u budućnosti osigura.

– Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivni narod osjeća se nezadovoljno (…) moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Na pitanje misli li da je za takvu situaciju možda djelomice kriv i predstavnik Hrvata u BiH zbog, primjerice, nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem – želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je počela tek 2006.

Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv predstavnik Hrvata Dragan Čović.

– Netko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i otada imamo situaciju kakvu imamo, rekao je Plenković.

– Nije to do Hrvata, nego do nekoga drugoga, kazao je Plenković.

Također je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima koje je vodio na ovogodišnjem, 14. Dubrovnik Forumu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!