Glavna medicinska sestra Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Zdravka Lončar istaknula je nezadovoljavajuće vrednovanje rada medicinskih sestara u smjenskom radu (turnusu) i hiperprodukciju tog kadra, u povodu 12. svibnja kada se globalno obilježava Međunarodni dan sestrinstva s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti ove profesije.

Osvrćući se na rad sestara u turnusu Lončar je istaknula kako je vrednovanje takvoga rada nezadovoljavajuće.

– Velik dio problema za sestre i primalje je rad u turnusu. Vrednovanje tog rada nije u skladu s dobrom praksom u susjednim zemljama. Ono što nam odgovara prepisujemo ali rad i vrednovanje rada sestara u turnusu nije zadovoljavajuće. Ne možemo porediti sestre koje rade s težim pacijentima s onima koji rade u kartotekama i ambulantama, odnosno one koje rade na intenzivnim njegama ili s nepokretnim pacijentima – istaknula je u izjavi za Fenu glavna medicinska sestara SKB Mostar Zdravka Lončar.

Ona smatra da bi se složenosti usluga, što samostalno ili u timu, trebalo izboriti kroz kolektivni ugovor ili organiziranjem sestrinskoga kadra u sindikat, podsjetivši da čak 85 posto sestara radi u turnusu kako u sekundarnoj tako tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U SKB Mostar ne manjka medicinskih sestara

Glavna medicinska sestra također napominje kako ne postoji manjak tog kadra u odnosu na kapacitet zdravstvenih ustanova, napominući da u SKB radi 1.150 medicinskih sestara općeg smjera, prvostupnika i magistrica struke.

Ona je ukazala na hiperprodukciju tog kadra koji je, kako kaže, rezultat registracije medicinskih škola u čitavoj BiH ali i u okruženju u kojem gravitira SKB.

– Obrazovanje bi trebalo voditi računa o potrebi medicinskih sestara unutar zdravstvenih ustanova, jer mi ovako, na neki način, obrazujemo kadar kako bi otišao iz države i našao sebi posao u zemljama zapadne Europe – navela je Lončar.

Ona ne dvoji da su primanja veća u drugim zemljama ali ističe isto tako, kako je toga kadra u Zavodu za zapošljavanje previše te kako nema potrebe da se toliko osoba obrazuje za tu profesiju, bilo za srednje ili visoko obrazovanje.  

 Veliki doprinos sestara bio je i u panedemiji koronavirusa

Lončar je ovom povodom podsjetila i na uvjete i rad sestara u pandemiji koronavirusa.

-Ne možemo zaobići pandemiju koronavirusa jer to je bio za sve nas sestre i čitav zdravstveni sustav šok i izazov. Sestre su te koje su  ustvari provodile najduže vrijeme uz pacijente. A težina njihova posla ne ogleda ne samo kroz rad usluga nego u uvjetima kojima su radili, jer su one do tada radile u normalnim uniformama, a odjednom je trebalo obući skafander i pod punom opremom biti po šest sati s pacijentima. Bilo je neizdrživo, ali su sestre odgovorile i tom pozovu uz sve probleme koje je nosila i organizacije posla, s obzorom da je i njih puno bilo pozitivo na koronavirus – podsjetila je Lončar. 

Istodobno je podsjetila da je sestrinska profesija prije svega poziv jer u suprotnom se ne može postići kvalitet u radu s pacijentima i ne samo s njima nego i u prevenciji bolesti jer sestrinstvo je u sustavu zdravstva i za prevenciju u liječenje kod umiranja.

Čestitke sestrama u povodu Međunarodni dan sestrinstva
 
Glavna medicinska sestra SKB Mostar je u povodu 12. svibnja kojim se obilježava Međunarodni dan sestrinstva uputila čestitke svim medicinskim sestrama i tehničarima sa Sveučilišne bolnice Mostar ali i drugih zdravstvenih ustanova.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!