U izvještaju koji će visoki predstavnik Valentin Inzko danas predstaviti pred UN-om se također na nekoliko mjesta spominju i sporni “malina respiratori” koje je Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem nabavila preko malinara Fikreta Hodžića.

-Sjedećoj Vladi iz prethodnog mandata nedostaju dva ministra i njihove se zamjene ne mogu imenovati jer glavna hrvatska stranka Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i glavna bošnjačka stranka Stranka demokratske akcije (SDA) ostaju zaglibljeni u zastoju oko izbornih reformi, a prva je obećala da neće podržati nikakva nova imenovanja u Federaciji dok se ne postigne sporazum. Žalim zbog činjenice da je jedan od ovih elemenata postao preduvjet za raspravu o drugom. Formiranje vlasti trebalo bi biti apsolutni prioritet za sve političke stranke u demokratskim društvima. BiH ne bi trebala biti izuzetak. U međuvremenu, federalni premijer (SDA) i zamjenica premijeraa (HDZ BiH) upleteni su u korupcijski skandal,te im se sudi zbog sumnjive nabave 100 respiratora na početku pandemije, čija je pogodnost za kritične slučajeve COVID-19 često osporavana i istražuju ih nadležna tijela, navodi se u izvještaju.

Kao dodatna komplikacija, navodi se da su federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i potpredsjednica federalne vlade i ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH) pod krivičnom optužnicom od kraja prošle godine.

-U prosincu je Sud BiH potvrdio raniju optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Novalića, Miličević i ostalih zbog njihove uloge u kontroverznoj nabavi 100 respiratora u svibnju 2020. godine i nabavi zaštitne medicinske opreme od Kine u iznosu od 3 milijuna KM tijekom prvog vala pandemije COVID-19. Novalić je optužen za zlouporabu položaja, trgovanje utjecajem, pranje novca i krivotvorenje dokumenata, dok je Miličević optužena za nemar. Oni i ostali optuženi izjasnili su se da nisu krivi. Sud je dva puta odbio prijedloge Tužiteljstva da se Novaliću i Miličeviću zabrani obavljanje službene dužnosti tijekom suđenja koje je započelo 24. veljače.

Navodi se i kako je slučaj nedavno dobio novi zaokret.

-Kad su dotični ventilatori stigli u svibnju prošle godine, medicinski stručnjaci iz Federalnog kriznog stožera procijenili su ih kao neupotrebljive za slučajeve COVID-19. Nekoliko mjeseci kasnije, Institut za mjeriteljstvo BiH procijenio je respiratore kao visokokvalitetne i pogodne za liječenje COVID-19. Međutim, početkom travnja medicinsko osoblje u glavnoj sarajevskoj bolnici obnovilo je tvrdnje da su ventilatori neprikladni i da je njihova upotreba rezultirala smrću pacijenata s COVID-19, što je natjeralo Tužiteljstvo Sarajevske županije da otvori novu istragu, navodi se u izvještaju.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!