Sutra svojim prijateljima, poznanicima i kolegama islamske vjeroispovijesti čestitajte jedan od njihovih najvećih blagdana Ramazanski bajram i to riječima Bajram šerif mubarek olsun. Muslimani diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, nakon mjeseca ramazana, odnosno posta, u zoru sutrašnjeg dana obući će svoje najljepše odijelo, uz molitvu posjetiti džamiju i prijatelje, jednom riječju slavit će svoj veliki blagdan.

Ramazanski bajram dolazi nakon 30 dana posta, na arapskom znači “blagdan mrsa”, a oko dva mjeseca poslije slijedi Kurban Bajram ili na arapskom “blagdan žrtve”. I jedan i drugi blagdan je važan, ovaj drugi se veže uz žrtvovanje kurbana u znak zahvalnosti svemogućem Bogu na blagodatima koje nam daje i vezan je uz obavljanje pete islamske obveze – hadža, odnosno hodočašća u Meki u Saudijskoj Arabiji, objašnjava Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

Arslani objašnjava kako se dan prije posti i ne pije ni voda. Post u Zagrebu traje ujutro od 3.04 sati do 20.23 sati navečer.

Vjernici su dan prije Ramazanskog bajrama obvezni postiti pri čemu nije dopušteno niti piti vode.

Mevludi ef. Arslani kaže kako ovdašnje temperature nisu zapreka za post osobi koja je punoljetna, zdrava i koja je kod kuće, jer putnici i bolesnici nisu obvezni postiti, ali su obvezni to nadoknaditi kada imaju priliku, najbolje prije sljedećeg ramazana.

– Nažalost zbog COVID-19 druženja, takozvani masovni iftari, nisu u programu. Pri i tijekom ramazana mi smo naše vjernike zamolili da se što manje druže i da to čine samo u sklopu obitelji, rekao je rekao je Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

Ramazan je uvijek na isti datum u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom, solarnom kalendaru varira.

– U islamu koristimo lunarni kalendar koji je za otprilike 10 dana kraći od solarnog. To je jedna pravednost kojom u našim krajevima sada postimo oko 18 sati dok u Australiji poste kraće, a zimskom razdoblju bude obrnuto, objašnjava Arslani.

– U normalnim uvjetima može stati između 1400 i 1600 ljudi, sutra će ih biti samo oko 120 pridržavajući se strogo epidemioloških mjera, kaže zamjenik Muftije dodajući da će ako bude potrebno klanjati i dva Bajrama.

Ramazanski bajram dolazi kao nagrada nakon 30-odnevnog posta koji vjernici čine kako bi bili bliže svemogućem Bogu. Osim što očekuju tu nagradu koju je Bog obećao, također misle na one kojima je pomoć potrebita, kaže Arslani i dodaje kako su ove godine posebne molitve upućene kako bi pandemija što brže završila.

Obilježavanje Ramazanskog bajrama iz Islamskog centra u Zagrebu prenosi se sutra od 6.25 na 1. programu HTV-a. Bajramsku molitvu predvodit će predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!