Bosni i Hercegovini je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za 15,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S obzirom na to da rast cijena ne prati rast primanja, BHRT donosi u kojoj mjeri su građani promijenili potrošačke navike.

Najviše poskupljuju osnovne životne namirnice, te kupovina svakim danom postaje novi izazov. Cijene kruha, mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa, ulja dosegle su rekordne iznose što je dodatno promijenilo i potrošačke navike građana. Evo što kažu anketirani građani:  – Samo se manje kupuje iz razloga što je sve poskupilo.

– Umirovljenik sam, mirovine su male, ali mi se uklapamo, prvo platiš obveze i sve pa onda što ostane. Imam malo svoje bašte pa je obrađujem. – Dok platim lijekove i režije nemam više niti marku. – Sve je dosta skupo i sada se gleda dobro gdje utrošiti bilo koju marku. Pošto živim u Kanadi vidim od prošle godine da je mnogo poskupilo. – Ide kako ide, koliko imam toliko se uklopim. Potrošačke navike se mijenjaju već nekoliko zadnjih godina i karakteriziraju se u odricanju. Obitelji se, kažu u Udruženju Futura, odriču raznih stvari koje su im potrebne za razvoj. “Sada se to događa još više. Obitelji se odriču osnovnih namirnica, kvalitetne ishrane. Dakle tu više nema dalje”, kaže Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.  “Veliki je problem što je niz usluga poskupio i prehrambeni proizvodi radi povećanja cijena goriva. Mi imamo smanjenje cijena nafte, a druge cijene ostaju iste. Vidi se da ne postoji jedan sustav , suradnja, kooperacija kako bi se ublažila ova kriza.”, naglašava. Pred vratima je i sezona grijanja u koju ulazimo sa rekordno visokim cijenama energenata. Pelet je u godinu dana poskupio gotovo 100%. Cijena je tek nakratko relaksirana poslije odluke o privremenoj zabrani izvoza. No ponovno je vraćena zbog visoke cijene nafte, kažu prodavci. Potražnje ima, ali se kupuju manje količine. “Već se pripremaju svi za zimsku sezonu. Potražnja je manja. Što je nekada bilo 3-4 tone sada je 1 ili 2 tone.”, kaže Muhamed Helač, menadžer tvrtke “Drvosječa”.

Iako su prognoze nezahvalne, ohrabruju najave pozitivnih trendova. “Kao što ste vidjeli da cijena nafte ide dole što će se odraziti i na jedan vrlo važan input u proizvodnji svega. Drugo, vidimo da Ukrajina uspijeva plasirati dio svojih proizvoda na svjetsko tržište. Vidimo i da dolazi neke druge promjene koje su na neki način ohrabrujuće, ali je teško u ovim okolnostima davati preporuke što da radite.”, naglasio je Ljiljan Veselinović, izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta UNSA. U Bosni i Hercegovini imamo najavu dodatnog smanjenja cijene goriva u narednih desetak dana. Hoće li ih pratiti i cijene osnovnih namirnica tek ćemo vidjeti.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!