Iako mnogi ljudi krumpir čuvaju u smočnicama ili na kuhinjskim policama, ima i onih koji ga redovito pospremaju u hladnjak. Ako ste među njima, odmah prestanite s tom navikom jer bi mogla biti opasna po zdravlje.

Sirovi je krumpir najbolje čuvati na hladnom i mračnom mjestu, no nikako na niskim temperaturama frižidera. Razlog tomu je škrob kojim krumpir obiluje, a koji se na vrlo niskim temperaturama počinje pretvarati u šećer.

Kada se kasnije takav krumpir, kod kojeg je došlo do pretvorbe škroba u šećer, peče ili prži dolazi do stvaranja viših razina kemikalije akrilamid. To je kemikalija koja se inače stvara termičkom obradom namirnica koje sadrže škrob, a ima je mnogo u hrani poput čipsa ili kruha. Prvi je puta otkrivena u Švedskoj 2002. godine, a studije su pokazale da uzrokuje rak kod životinja, zbog čega se smatra štetnom za ljude.

Trenutno dostupna istraživanja akrilamida pokazuju da se on ne oslobađa kod kuhanja namirnica što je dobra vijest. Tako će krumpir iz frižidera imati veće razine ove kemikalije samo kada je pečen.

Ovo je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se kuhana hrana smatra zdravijom od pečene. Srećom, postoje određene smjernice kako da pečena hrana bude zdravija, odnosno da razvije manju količinu akrilamida.

Tako će primjerice čips imati manje akrilamida ako se peče do svijetlije boje, umjesto da poprimi tamniju boju. Njegove će razine također biti manje ako krumpir prije pečenja namačete u vodi 30 minuta, no upamtite da ga prije pečenja ili prženja trebate dobro osušiti. Britanska agencija za sigurnost hrane savjetuje da se krumpir nikada ne pohranjuje na temperaturi nižoj od 6°C. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!