Informacija o tragediji u Kozarskoj Dubici gdje je muškarac ubio bivšu suprugu, a zatim izvršio samoubojstvo, potresla je javnost. I samo je jedna od brojnih koje ukazuju na to koliko je nužno sustavno djelovati i prijaviti svaki oblik nasilja i torture. Proteklih dana jedan od, nažalost, najpopularnijih heštegova na Tviteru jeste #NisamPrijavila. Zašto je to tako?

Nakon što je početkom godine srbijanska glumica Milena Radulović prijavila da ju je kao 17-godišnjakinju silovao vlasnik škole glume Miroslav Aleksić, na Facebooku je napravljena stranica „Nisam tražila“ koju prati više od 40.000 ljudi u BiH. Nakon brojnih ispovijesti, ovih dana jedan od najpopularnijih heštegova na tviteru je i “Nisam prijavila” pod kojim žene poručuju zašto nasilje nisu prijavile. 

Strah, sramota, osuda okoline, izostanak podrške sustava glavni su razlozi zašto žene rijetko prijavljuju seksualno uznemiravanje i silovanje.

„Vjerojatno ne žele da drugi to saznaju, da je sramota, ali generalno to nije sramota niti njihova krivica i definitivno treba prijaviti.“

„Zato što nemaju adekvatnu zaštitu, ako prijave imat će još veću opasnost da će im se još lošije desiti.“

„Još kao mlada. Prijavljeno sve. Što je u pitanju? Ne bih sad o tome , ali ono nešto najgore“.

Na SOS telefon „Udruženih žena“ Banjaluka tjedno se jave dvije do tri žene koje su žrtve seksualnog zlostavljanja, ali rijetko koja se odvaži da ih službeno prijavi, jer je to još tabu na ovim prostorima. Da bi se podigla svijest u društvu, Udružene žene su pokrenule kampanju „NE znači NE“ koja poručuje da ne postoji povod za neprimjereno ponašanje prema ženama.

NADA GOLUBOVIĆ, predsjednik UO Fondacije „Udružene žene“

„Ti tabui dovode do toga da kada žena i prijavi seksualno zlostavljanje prolazi kroz dosta tešku proceduru da bi dokazala da se to dogodilo. Često i od profesionalaca iz sustava zaštite možemo čuti da ima veliki dekolte ili kratku suknju“.

Agenciji za ravnopravnost polova BiH nije prijavljen nijedan slučaj seksualnog uznemiravanja.

SAMRA FILIPOVIĆ HADŽIABDIĆ, direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH

 „Još uvijek se žene nisu dovoljno osnažile da mogu u ovom otvoreno da razgovaraju. Imamo pokret ‘Nisam tražila’ koji je pokrenuo lavinu gdje smo vidjeli kolika je razmjera ove pojave.“

Pod polnim uznemiravanjem smatra se svako verbalno ili fizički neželjeno ponašanje polne prirode koje ima za cilj povredu dostojanstva, izazivanje straha i stvaranje ponižavajućeg i uvredljivog okruženja. Kazne za ovo krivično djelo su do dvije godine, a za silovanje tri do 10 godina zatvora, piše BHRT.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!